Robusta kava najzaslužnija je za oporavak cijene kave na robnim tržištima u proteklih nekoliko mjeseci.

Loše vremenske prilike u Vijetnamu i Brazilu, zemljama koje su najveći svjetski uzgajivači kave, doprinijele su snažnom oporavku cijena, pa je cijena Robuste u Londonu dosegnula novi rekord u zadnjih godinu i pol, pokazuje analiza Saxo Banke. I cijena kave Arabica, koja je u tom istom razdoblju poprilično mirovala, ponovno počinje pokazivati znakove života i trenutno je oko 154,75 centi za funtu.

- Robusta se ranije ove godine munjevito prebacila s 'bear' tržišta, onog u kojem cijene dionica padaju, u 'bull' tržište, odnosno s očekivanim rastom, pa je i trgovina tom kavom sve intenzivnija. Od veljače kad su zabilježene njene najniže razine, oporavila se za 44 posto, odnosno za više od 60 posto u razdoblju od 2014. godine i rasprodaje početkom ove godine. Krajem kolovoza hedge fondovi su povećali svoje 'bull' pozicije za 11 posto, što je ujedno najveći iznos još od listopada 2014. godine – poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

Posljednji rast cijena potaknuli su podaci koji su ukazivali na mogući pad u izvozu, pa se fokus usmjerio na manjak opskrbe svjetskog tržišta tom poželjnom sirovinom. Tako se u Brazilu naveliko raspravlja o mogućnosti da je mraz oštetio stabla i time će se smanjiti novi urod, pa raste zabrinutost da bi žetva 2017. godine mogla biti slabija nego što se očekivalo, komentira Hansen, i dodaje da je prošli tjedan međunarodna organizacija za kavu (ICO) objavila podatke koji pokazuju da je svjetski izvoz kave u srpnju pao za 22 posto. S obzirom da se taj pad prije može objasniti slabijim zalihama nego usporavanjem potražnje, tržište će se sve više pitati odakle će dolaziti zalihe u narednim mjesecima.

S obzirom na sve to, ne čudi da proizvođači kave i trgovci trenutno drže neto kratke pozicije od 76 tisuća lotova. Tako opsežan broj kratkih pozicija zadnji put je zabilježen 2014. godine kad je cijena Arabica kave bila 200 centi/lb. Isto tako, podaci pokazuju da je broj vrećica kave na zalihama, prema podacima burze ročnicama Intercontinetal Exchangea (ICE) pao na najniže razine od 1999. godine, zaključuju iz danske investicijske banke.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok