Ljubitelji dobrih dokumentaraca možda će se sjetiti odlične emisije Engineering Connections u kojoj je poznati britanski voditelj Richard Hammond objašnjavao kako su uz pomoću tehnoloških principa ili pomagala nastali neki od inženjerskih pothvata.

Jedna od najzanimljivijih epizoda bila je o gradnji vijadukta Millau u Francuskoj koji se diči razlikom od čak 270 metra između ceste na vijaduktu i tla ispod nje. Prenosi Jutarnji list.

Do kraja godine u Kini će biti dovršen duplo viši most koji stoji zapanjujućih 565 metara iznad rijeke Beipan koja teče ispod njega. Njegove su dvije strane spojene u subotu, a kad bude gotov povezivat će zabačene provincije Yunnan i Guizhou. Čisto za usporedbu, most je toliko visok da ispod njega možete staviti cijeli One World Trade Center neboder, zajedno s antenom.

Što se tiče tipa mosta, riječ je o ovješenom mostu, a raspon između njegovih tornjeva iznosi 720 metara - ukupno će biti dugačak 1341 metar, a dio je 3405 kilometara duge autoceste koje će povezivati gradove Ruili i Hangzhou.

Beipan most će s trona skinuti most preko rijeke Sidu, visok 495 metara, a koji se također nalazi u Kini. Štoviše, ta država može se pohvaliti s 9 od 10 najviših mostova na svijetu.

No, Viadukt Millau s početka teksta ipak će ostati rekorder u jednoj kategoriji - njegovi 343 metara visoki piloni i dalje su bez premca kad je u pitanju visina same konstrukcije mosta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok