Guverner države New York Andrew Cuomo rekao je u nedjelju da su eksploziju bombe na Manhattanu izazvale bombe, ali da nisu povezane s međunarodnim terorizmom.

- Kad bomba eksplodira usred New Yorka to je očito teroristički čin. Na taj način promatramo ovaj događaj i tako ćemo ga istraživati - kazao je Cuomo za CNN.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio kazao je, pak, kako nema dokaza da se radi o međunarodnom terorizmu i naglasio je da za sada ni jedna teroristilka skupina nije preuzela odgovornost za eksploziju koja je u subotu navečer potresla četvrti Chelsea pri čemu je 29 osoba je ranjeno, od kojih jedna teško i pričinjene su velike materijalne štete.

- Nema dokaza da bilo koja teroristička skupina u ovom trenutku predstavlja prijetnju za građane New Yorka - poručio je gradonačelnik de Blasio.

Eksplozija je odjeknula uoči održavanja Opće skupštine UN-a i oko 1000 dodatnih policajaca raspoređeno jer su poduzete mjere opreza, rekao je guverner.

Policija je rekla da je pretražujući susjedstvo nakon eksplozije pronašla moguću "drugu napravu" nekoliko blokova dalje koja se, kako je prenio izvijestio CNN pozivajući se na policijski izvor,  sastoji od ekspres lonca na koji su pričvršćene žice povezane s nečim nalik na mobilni telefon.

CNN također navodi da je u blizini pronađen komad papira s bilješkom.

Ekspres lonac korišten je u izradi eksplozivne naprave u čijoj je eksploziji ubijeno troje a ranjeno 200 ljudi za vrijeme maratona u Bostonu 2013.

Zadnja eksplozija dogodila se manje od tjedan dana nakon 15. obljetnice terorističkih napada 11. rujna, u kojima je poginulo blizu 3000 Amerikanaca, zbog koje su sigurnosne službe pojačale stupanj pripavnosti.

Predstavnik newyorških vatrogasaca Daniel Nigro rekao je da je u eksploziji ozlijeđeno 29 ljudi, te da je 24 odvezeno u bolnicu, a među njima i jedna osoba koja je teže ozlijeđena. Ostali su pretrpjeli lakše ozljede od stakla ili metala, rekao je Nigro.

U samom New Yorku povećana je sigurnost zbog ovotjednog održavanja Opće skupštine UN-a, a očekuje se da će doći 135 svjetskih vođa i deseci ministara vanjskih poslova.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok