Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je protiv održavanja referenduma o danu Republike Srpske (RS), najavljenog za 25. rujna, jer smatra da to može biti prvi korak prema drugom referendumu koji bi vodio odvajanju RS od BiH.

“Protiv sam tog referenduma. On može biti prvi korak prema referendumu koji bi vodio do odvajanja RS od BiH, što nije dobro. To je i jedinstven stav međunarodne zajednice, Hrvatske i svih ključnih političkih aktera u zemlji”, kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

“Treba djelovati na smirivanju tenzija”

Smatra da treba djelovati na smirivanju tenzija i više se fokusirati na odluke Vijeća EU-a koje je dalo nalog Europskoj komisiji da izradi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvom u Uniji.

“Upravo kroz taj europski put možemo najbolje zaštititi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH, ali i dobrobit svih drugih naroda”, poručio je Plenković.

U središnjici HDZ-a predsjednik HDZ-a sastao se s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora, a umirovljeni general Marinko Krešić novinarima je prije početka rekao da budućeg mandatara nove vlade žele upozoriti na događaje vezane uz hrvatske branitelje i optužnice protiv njih u BiH i Srbiji.

Zbog situacije u RS što prije formirati vladu

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je da na sastanku žele dati potporu Plenkoviću kako bi se što prije formirala vlada jer se stvari u susjedstvu kompliciraju.

Ne bi bilo dobro “da nas se uhvati na krivoj nozi”, rekao je. Podsjetio je i da je samo do prije godinu dana sve izgledalo da su se stvari u Republici Srpskoj i BiH stabilizirale, a sad je došlo do eskalacije tenzija.

Upozorio je i da Rusija daje potporu referendumu kazavši da su tu u “pitanju veliki igrači i može se svašta dogoditi”, te da ne bi bilo dobro da Hrvatska ne bude spremna odgovoriti na svaki izazov.

Na novinarsku konstataciju da je Hrvatska članica EU-a i NATO-a, odgovorio je i da ugovor o članstvu u NATO-u prije svega govori da svatko mora biti sposoban zaštititi svoj nacionalni interes. “Možete nastradati dok se aktivira cjeli sustav. Svaka zemlja mora voditi računa o tome”, kazao je Miljavac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok