Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, nadležno za unutarnju sigurnost Njemačke, razmatra ulazi li u njegov djelokrug slučaj 16-godišnjeg sirijskog izbjeglice koji je uhićen u Koelnu pod sumnjom da je planirao teroristički napad, priopćeno je u četvrtak.

"U stalnom smo kontaktu s vlastima u Koelnu kako bismo utvrdili je li kazneno djelo za koje se uhićenik tereti u našoj nadležnosti", priopćeno je iz Saveznog državnog odvjetništva u čijoj su nadležnosti sva teroristička djela.

Koelnska policija, koja je dječaka privela u utorak, i dalje polazi od toga da je mladi izbjeglica iz Sirije pripremao bombaški napad.

"Uhićeni je imao kontakte s osobama u inozemstvu koje se pripisuju krugovima Islamske države", stoji u priopćenju koelnske policije. Isto tako je nakon analize internetske komunikacije uhićenoga utvrđena "nedvosmislena namjera" počinjenja terorističkih napada.

"Od kontaktne osobe u inozemstvu osumnjičeni je primio precizne upute za sastavljanje eksplozivne naprave", stoji u priopćenju.

Istodobno su demantirani napisi nekih medija po kojima je osumnjičeni imao konkretne ciljeve napada.

Šesnaestgodišnji sirijski izbjeglica je zajedno s roditeljima početkom godine stigao u Njemačku i bio je smješten u jednom prihvatnom centru u Koelnu.

Vlasti su mladog izbjeglicu počele pratiti nakon anonimne dojave iz džamije u koju je redovito zalazio, jer je ostalim članovima zajednice u oči upala "nagla radikalizacija" mladog vjernika.

Na mobitelu osumnjičenoga pronađeni su i pozivi "osoba iz inozemstva" koje su mladog Sirijca pokušavale nagovoriti da otputuje u "Palestinu i Siriju" kako bi se borio na strani IS-a.

U srpnju su u Bavarskoj izvedena dva teroristička napada koje su izveli mladi izbjeglice u kontaktu s džihadističkom skupinom, takozvanom Islamskom državom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok