Islamska država podigla je brutalnost smaknuća na jednu potpuno novu razinu, a sve kako bi šokirali i zastrašili protivnike.

Islamska država smaknula je šestoricu mladića u Mosulu koristeći aparate za varenje, prenose irački mediji. "ISIL je izjavio da su mladići pripadali pokretu otpora", izjavio je anonimni izvor iz Mosula za Iraqi News.

"Mladiće su prvo vezali lisicama i onda su iskoristili aparat za varenje da ih ubiju pred velikim brojem okupljenih", prenio je isti izvor.

Korištenje aparata za varenje dosad je neviđen način ubijanja zarobljenika i šokirao je stanovnike područja pod kontrolom Islamske države, već navikle na svu brutalnost ISIL-a.

Aparati za zavarivanje ispuštaju struju vrlo visoke amperaže, dosta često iznad 200 ampera. Struja snage iznad 2 ampera može biti smrtonosna ako se ispune neki drugi uvjeti, poput trajanja izloženosti električnoj energiji i lokacije priključaka na tijelu.

Islamska država ima dugu povijest brutalnih smaknuća kojima su pokušavali šokirati svijet i pokazati koliko im je zapravo malo stalo do zarobljenika i neprijatelja.

Objavili su brojna smaknuća vatrenim oružjem ili odrubljivanjem glava, ali neka smaknuća doista su pokazala o koliko se okrutnim ljudima radi.

Gaženje tenkom

19-godišnjeg pripadnika sirijske vojske odanog Bašaru al-Assadu pregazili su tenkom i to dok je još bio živ i bio je prisiljen gledati metalnu grdosiju kako mu su neizbježno primiče.

Fadi Ammar Zidan prikazan je u narančastoj odjeći, karakterističnoj za osuđenike na smrt u snimkama ISIL-a i priznaje da je tenkom gazio tijela ubijenih pripadnika ISIL-a. Grozna snimka završava prikazom mrtvog i unakaženog Zidanovog tijela.

Spaljivanje

Početkom prošle godine, jordanski pilot Muath Al-Kasasbeh spaljen je živ nakon što su ga ISIL-ovci zarobili. Na Badnjak 2014. godine, Muathov F-16 pao je iznad teritorija pod kontrolom Islamske države, a samo nekoliko dana kasnije je spaljen. Islamska država objavila je snimku u veljači prošle godine na kojoj prikazuju Muatha zatočenog u kavezu i jednog maskiranog ISIL-ovca kako pali trag benzina koji vodi do nesretnog Muatha.

Jordanski kralj Abdullah II najavio je oštar odgovor i u roku od nekoliko dana smaknute su dvije osobe povezane s ISIL-om koje su u Jordanu osuđene. Jordansko ratno zrakoplovstvo počelo je s još intenzivnijim napadima na položaje Islamske države i u tri dana uništeno je više od 50 položaja ISIL-a i ubijeni su deseci njihovih pripadnika.

Nakon što su pronašli odgovarajuće argumente kojima opravdavaju spaljivanje zatočenika, ISIL-ovci su počeli spaljivati i za neke minorne "prijestupe". Tako su mediji prenijeli informacije da je 19 jazidki spaljeno zato što su navodno odbijale spolne odnose s pripadnicima Islamske države. U kolovozu 2015. godin objavljen je video u kojem ISIL spaljuje četvoricu navodnih špijuna iz iračkih paravojnih snaga.

Sva četvorica su lancima obješeni za ruke i noge, a odjeća im je natopljena benzinom. Zatim je ispod njih zapaljena vatra koja ih je progutala.

Bacanje s krova

Brutalnost karakterističnu za ubijanje ratnih zarobljenika nisu ostavili samo protivnike u ratu. Homoseksualnost, strogo zabranjenu u Islamskoj državi, kažnjavaju bacanjem s krovova zgrada i kamenovanjem.

Objavili su, također u kolovozu prošle godine, snimku smaknuća dvojice Sirijaca optuženih za homoseksualnost. Prvo su im pročitali optužnice, zatim su ih odveli na krov obližnje zgrade. Vezanih ruku i s povezom preko očiju, obojica su bačeni s krova. Nakon što su pali na pločnik, okupljeno mnoštvo ih je kamenovalo kako bi bili sigurni da su mrtvi.

Gađanje RPG-om

Ove godine, Islamska država objavljivala je snimke neviđeno brutalnih smaknuća. U srpnju su objavili video u trajanju od 7 i pol minuta u kojeg su uspjeli potrpati smaknuća čak 15 Iračana optuženih za špijunažu. Trojicu navodnih špijuna su privezali i natjerali da uđu u automobil. Jedan pripadnik ISIL-a zatim je RPG-om raznio vozilo, a na snimci se čuju očajnički krici zarobljenih muškaraca dok živi izgaraju.

Mine i štapin

U istom tom videu sedmorici muškaraca stavljena je ogrlica od štapina oko vrata. Eksploziv je aktiviran i time su svima odrubljene glave.

Slično smaknuće prvi put su prikazali članovi ISIL-ove podružnice u Afganistanu. Tada su zarobljenike natjerali da sjednu na postavljene eksplozivne naprave. Aktivacijom improviziranih mina ubili su desetke Afganistanaca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok