Svemirski teleskop Hubble uhvatio je neobične snimke s Jupiterovog ledenog mjeseca Europe, a NASA-ini znanstvenici vjeruju kako se radi o 200 metara visokim gejzirima, piše Jutarnji list.

Europa je jedan od četiri najveća mjeseca u orbiti oko Jupitera. U potpunosti je prekriven vodenim ledom, ispod kojeg se gotovo sigurno nalazi ocean u kojem je dvostruko više vode nego na Zemlji.

- Ocean Europe smatra se jednim od najizglednijih mjesta na kojem bi se potencijalno mogao nalaziti život unutar Sunčevog sustava - izjavio je Geoff Yoder, jedan od administratora NASA-e.

Prije četiri godine, drugi tim NASA-inih znanstvenika također je uočio pojavu za koju su zaključili kako se radi o gejzirima visine od oko 160 kilometara. Snimke su i tada stigle s teleskopa Hubble, no tim je koristio potpuno drugačiju metodologiju, i gejziri su uočeni u polarnoj regiji.

Rezultati oba tima pokazali su gejzire slične mase i intenziteta, zbog čega je vjerojatno da se uistinu radi o gejzirima. Pažljivom analizom podataka eliminirani su svi drugi mogući uzroci opaženih pojava.

NASA planira poslati robotsku sondu do Jupitera unutar sljedećih nekoliko godina, no detalji se još razrađuju. Pojava gejzira znanstvenicima pruža mogućnost analiziranja sastava vode iz Europinih oceana bez potrebe za slanjem sondi kroz nekoliko kilometara leda. Sonda bi mogla kemijski analizirati tekućinu iz gejzira i tragati za organskim spojevima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok