Ukrajinske snage reda dale su u utorak dva sata oporbi kako bi ponovno uspostavila mir u Kijevu zaprijetivši da će u suprotnom 'najčvršće' intervenirati.

'Upozoravamo vruće glave unutar oporbe: vlast ima načina za ponovnu uspostavu reda. Bit ćemo primorani na najčvršće mjere ako prosvjedi ne prestanu do 18 sati (16,00 GMT)', kaže se u zajedničkoj izjavi koju su objavili ministarstvo unutarnjih poslova i specijalne službe SBU.

U sukobima između prosvjednika i policije u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu u utorak je poginulo sedam oporbenih prosvjednika, a oko 200 je ozlijeđeno. Neki od ozlijeđenih su u teškom stanju. Ozlijeđeno je i pedesetak policajaca i vojnika.

Sukobi su izbili kada su prosvjednici pokušali doći do zgrade parlamenta u kojem se raspravlja o ustavnim promjenama za smanjenje predsjedničkih ovlasti i da pojačaju pritisak na predsjednika Viktora Janukoviča, ali ih je spriječila policija koja je postavila niz policijskih kamiona.

Prosvjednici su na policajce bacali kamenje i kamene ploče s pločnika, a policija je odgovorila ispalivši gumene metke i dimne bombe. Protuvladini prosvjednici u Kijevu su zauzeli i stranačko sjedište ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i potom ga zapalili. Vitalij Kličko, jedan od glavnih oporbenih čelnika, pozvao je policijske postrojbe za razbijanje demonstracija da se povuku s ulice i tako izbjegnu nove sukobe u društvu.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok