Splićanin sa zagrebačkom adresom Hrvoje H. (35) nepravomoćno je osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na pet mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer je prije godinu dana u Višeslavovoj ulici u centru metropole vozeći bicikl 20 km/h po nogostupu udario pješakinju Nevenku J. koja je zadobila višestruki prijelom kosti stopala, piše Jutarnji list.

- U padu sam djelomično izgubila svijest. Vozač nije pitao ni kako sam ni treba li mi pomoć. Kao da je htio pobjeći jer je bicikl izvlačio ispod mene. Nije ni zvao Hitnu, a pritekli su mi prolaznici u pomoć koji su od njega tražili dokument, no on im ga je odbio dati do dolaska policije. Završila sam u bolnici, a par dana kasnije došao mi je u posjet. Jedanput me i nazvao da me pita treba li mi što. Tad mi je rekao da mu je žao, da je žurio kući s posla jer je morao po dijete. Noga mi je deformirana, i dalje odlazim liječniku, ali i psihijatru. Želim da mi nadoknadi 150.000 kuna odštete - pojasnila je sucu pješakinja Nevenka J.

U svojoj obrani prokazani biciklist izjavio je kako mu je žao da je pješakinja stekla dojam da je htio pobjeći.

- Kriv jesam, ali mi je žao da je gospođa stekla dojam da sam micao bickl kako bih pobjegao. Užasno mi je žao što se ovo dogodilo i od tada po gradu više ne vozim bicikl. U situacijama kad vozim po kolniku život mi je izravno ugrožen, a osobe koje su bile na mjestu događaja umjesto da zovu Hitnu, oni od mene traže dokument - posvjedočio je optuženi biciklist.

U obrazloženju presude sudac je, među ostalim, podsjetio kako “biciklistička staza ne služi da se njome vozi kao po kolniku već neometano, polagano”.

- Percepcija je da su auti agresivni prema biciklistima, a zapravo je obrnuto jer se biciklisti preslobodno ponašaju. Uz pješake, biciklisti su najranjivija skupina u prometu, a svejedno direktno ugrožavaju sudionike u prometu - zaključio je sudac, piše Jutarnji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok