Bratislav Dikić, nekadašnji šef Žandarmerije, uhićen je u Crnoj Gori zajedno s grupom od najmanje 20 osoba koja je planirala u tijeku današnjih parlamentarnih izbora širom zemlje izvesti terorističke akcije, izazvati oružane sukobe, pa čak i likvidacije, doznaje Blic.

Grupa je na osnovu dogovora s pojedincima iz jedne političke grupacije planirala te terorističke akcije, navodi televizija PinkM.

Na čelu grupe, koja je sa sobom u Crnu Goru unijela i veliku količinu oružja i eksploziva, nalazi se bivši smijenjeni šef Žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić, javljaju crnogorski mediji. Povodom ovog slučaja očekuje se i službeno priopćenje crnogorske policije.

Dikić, koji je tražio da ga oslovljavaju sa "Mali Legija", smijenjen je jer je od Žandarmerije napravio kriminalnu organizaciju, koja se bavila trgovinom kokaina, plaćenim ubojstvima, iznudom, reketom i ostalim kriminalnim djelima, navodi Blic.

Direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović potvrdio je Javnom servisu crnogorske televizije da je, na temelju obavještajnih podataka i suradnje s policijama u regiji tijekom noći uhitila 20 građana Srbije, a za jednom osobom i dalje se traga.

Skupina je, kazao je Stojanović, kanila na području Crne Gore tijekom dana i izborne noći izvesti niz terorističkih akcija, izazvati kaos u državi, napasti ustanove sustava ne isključujući i atentate na najviše državne dužnosnike.

Na čelu skupine je bivši smijenjeni šef žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić. Policija je o svemu obavijestila državno tužiteljstvo Crne Gore.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je "Crna Gora veoma stabilna država, i tko god misli da se može njome poigravati, završit će kao što su i do sad završavali", rekao je i dodao kako ne očekuje da danas može biti incidenata.

Tužiteljstvo: Osumnjičeni planirali uhvatiti Đukanovića

Crnogorsko Specijalno državno tužiteljstvo priopćilo je da je "plan kriminalne organizacije" koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, "bio uhićenje premijera Crne Gore" Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG.

Iz Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore je priopćeno da za 20 uhićenih državljana Srbije postoji osnovana sumnje da su izvršili kazneno djelo stvaranja kriminalne organizacije u stjecaju s kaznenim djelom terorizma.

"Osnovano se sumnja da je početkom listopada u Srbiji i Crnoj Gori osnovana kriminalna organizacija, s ciljem utjecaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz uporabu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih stranaka", navodi se u priopćenju.

"Također se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio hvatanje premijera Crne Gore".

Kako se dalje navodi, s ciljem realiziranja navedenog plana organizator grupe B.D., jučer je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru s namjerom daljnjeg realiziranja kriminalnog plana i zapovijedanja naoružanim osobama u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

"Osumnjičeni su, prema dobivenim uputama i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realiziranja kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri skupine. Članovi kriminalne organizacije dobivali su upute da raspodjele unaprijed pripremljeno oružje radi daljnjeg realiziranja kriminalnog plana", navodi se u priopćenju.

Po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva, službenici Specijalnog policijskog odjela i Uprave policije uhitili su organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli provjeriti unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i streljivo, kaže se u priopćenju.

U tijeku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim osoba koje su uhićene, činile i osobe na čijoj se identifikaciji i uhićenju intenzivno radi, kažu iz Tužiteljstva.

Uhićeni su: B.D. (1970), K.H. (1977.), V.B. (1995.), N.Đ. (1995.), S.V. (1991.), G.K. (1999.), B.K. (1976.), L.Đ. (1998.), B.M. (1955.), M.D. (1957.), D.M. (1976.), S.Đ. (1964.), A.Č. (1983.), A.A. (1974.), N.Đ. (1982.), S.Ć. (1979.), D.S. (1974.), M.A. (1990.), I.M. (1980.) i P.A. (1977.), prenosi Tanjug.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok