Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se nalazi u Indiji, rekao je u nedjelju da Rusija ne traži sukob s SAD-om i da ne pokušava utjecati na američke predsjedničke izbore, prenose agencije.

Putin je na kraju dvodnevnog summita čelnika država BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) u indijskoj saveznoj državi Goi rekao da će surađivati s bilo kojim vođom SAD-a koji bude želio surađivati s Rusijom, prenosi Reuters.

Putin je također odbacio američke prijetnje da će odgovoriti na navodne ruske hakerske napade i izvesti kibernetički napad na Moskvu i cijelu Rusiju, kazavši da takve izjave samo potvrđuju da Washington koristi kibernetičke napade u političke svrhe.

Glasnogovornik Kremlja ranije je izjavio da je ta prijetnja američkog potpredsjednika Joea Bidena bez presedana i dodao da će Rusija poduzeti mjere opreza.

Putin je izrazio nadu da će se bilateralni odnosi Rusije i SAD-a poboljšati nakon američkih predsjedničkih izbora.

"Želio bih uvjeriti sve, uključujući naše američke partnere i prijatelje, da se ne namjeravamo miješati u američku predizbornu kampanju", kazao je ruski predsjednik, napominjući da "igrajući na rusku kartu" američka administracija želi prikriti svoje neuspjehe poput velikog državnog duga, slabe diplomacije na Bliskom istoku i napetih odnosa sa saveznicima u toj regiji.

"Ako netko želi sukob, to nije naš izbor", kazao je. "Naprotiv, željeli bismo naći zajednički jezik i surađivati u rješavanju globalnih problema s kojima su suočeni i Rusija i SAD."

Na pitanje jesu li se odnosi između Rusije i SAD-a pogoršali zbog Sirije, Putin je kazao da je sve počelo još raspadom Jugoslavije. "Griješite, sjetite se što se dogodilo u Jugoslaviji. Odatle je sve počelo."

"Uzgred, Boris Jeljcin je bio poseban. Kada je zauzeo prilično čvrsto stajalište o pitanju Jugoslavije, odmah su se svi počeli prisjećati da je volio popiti. Tako je započela diskreditacija. Eto, odatle je sve počelo", kazao je Putin.

Rusija je u nedjelju objavila da su se svi sudionici sastanka u Lausanni suglasili da bi Sirijci trebali sami odlučivati o svojoj budućnosti putem inkluzivnog dijaloga te da bi zemlja trebala ostati cjelovita, nakon što je subotnji sastanak završio bez konkretnih rezultata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se, da bi prekid vatre u Siriji zaživio, sirijska umjerena oporba mora odvojiti od islamista bivše Fronte Nusra, koja se sada naziva Džabhat Fatah al-Šam, i drugih bliskih "terorističkih skupina".

"Istodobno, treba biti jasno da će se operacije protiv terorista Islamske države i Fronte Nusra nastaviti", istaknulo je ministarstvo.

Na sastanku u subotu, koji je sazvao američki državni tajnik John Kerry, nije postignut dogovor o zajedničkoj strategiji s Rusijom za okončanje rata u Siriji, koji je već ušao u šestu godinu.

Kerry je pozvao ruskog kolegu Sergeja Lavrova i sedmoricu ministara vanjskih poslova iz regije - Irana, Iraka, Saudijske Arabije, Turske, Katara, Jordana i Egipta - nekoliko tjedana nakon što je propalo primirje koje su dogovorili SAD i Rusija koje je po mnogima bila posljednja nada u mir ove godine.

Europa na sastanku nije bila zastupljena, no Kerry će se kasnije u nedjelju u Londonu sastati sa šefovima diplomacija europskih zemalja kako bi razgovarali o Siriji. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok