Dok su borci samoproglašene Islamske države usmjereni na žestoke napade koji su u tijeku u iračkom gradu Mosulu, njihovom posljednjem uporištu i Iraku, prema nekim informacijama džihadistička se skupina suočava s podjelama, dezerterstvom i strahom od moguće infiltracje obavještajnih službi Zapada među njihove redove.

‘Boje se mnogih stvari. Boje se bombardiranja, boje se napada koji tek dolaze, a najviše od svega strahuju od špijuna koji su među njima’, rekao je Rashid, jedan od tisuće stranih boraca koji su se pridružili ISIS-u u borbi za džihad, opisujući situaciju koja vlada među borcima samoproglašene Islamske države, prenosi The Independent.  Prenosi Net.hr.

Rachid je služio Islamskoj državi gotovo dvije godine, no odlučio je napustiti organizaciju jer je, kako kaže, razočaran islamistima i njihovom ideologijom. Odlučio je pobjeći preko granice u Tursku.

Novo džihadističko utočište

Bio je jedan od desetak muškaraca koji su prije početka napada na Mosul odlučili napustiti Irak, a kako kaže sve više boraca napušta džihadističku organizaciju zbog straha i paranoje da će, ukoliko javno izraze nezadovoljstvo smjerom kojim se ISIS razvija, biti ubijeni.

Obrijao je bradu i spalio svu svoju odjeću kao i dokumente koje je imao u Siriji, a kako kaže, Turska je postala utičište za islamističke ekstremiste uključujući i borce ISIS-a.

Kaže da je nekadašnju sliku Islamske države među njezinim borcima, kao snažne i opasne organizacije, nakon snažnih napada u Siriji i Iraku, zamijenila slika prepuna straha, podjele i slutnje da ih sve više dezertira. Paranoja među onima koji su ostali sve je veća jer nitko više ne zna tko je vjeran organizaciji, a tko je izdajnik.

Strah od špijuna

Nedavno su ubijena dvojica pripadnika islamističke skupine koja djeluje u gradu Raqqa, a u objavljenom videu koji prikazuje njihovo ubojstvo, rečano je kako se radi o dvojici izdajnika.

Kako i sam Rachid kaže, među borce se uvukao veliki strah od špijuna, no za sada ne postoje dokazi kako se među njihovim redovima nalaze članovi obavještajnih agencija, iako ta mogućnost nije isklučena.

Islamska država već neko vrijeme provodi unutarnje istrage u potrazi za špijunima, a usmrtila je velik broj boraca iz svojih redova zbog optužbi da su špijuni stranih agencija. Među njima bio je i Abu Ubaida Almaghribi, vođa ISIS-a na području Alepa. Almaghribi koji je podrijetlom iz Nizozemske ubijen je uz nekolicinu drugih boraca nakon što su bii optuženi da su agenti britanske tajne službe MI6.

Velika Britanija predvodi u špijuniranju

Strani borci ISIS-a uvjereni su, kazao je Rachid, da ih zapadne sigurnosne službe prate, te da Velika Britanija u tome vodi glavnu riječ.

‘Daesh (ISIS) nije tražio samo borce već i učitelje, liječnike i sve ostale koji žele pomoći, pretpostavlja se da je to bila prilika da se u redove ISIS-a inflirtrira velik broj stranih špijuna’, rekao je Rachid.

Sve slabije kontrole

Uluk Ultas, turski profesor i političar koji se bavi istraživanjima i analizama sirijskih pobunjenika kaže kako je zanimljivo da što je više ljudi dolazilo u redova ISIS-a to su kontrole bivale sve slabije.

‘Čini se kako su, nakon što su prestali biti pobunjenička organizacija i kada su prerasli u Islamsku državu, počeli vjerovati da imaju dovojno snažan aparat za kontrolu koji će uočiti izdajicu ili špijuna’, smatra profesor Ultas te dodaje da očito nisu bili uspješni u tome.

‘Obavještajne službe Zapada, Turske i Jordana uspjele su ući u organizaciju. Almaghribi je bio visoko na hijerarhijskoj ljestvci, a onda je proglašen britanskim špijunom te je ubijen. U razgovoru s nekim borcima otkrio sam kako je on još uvijek živ.

Možda ga drže kao taoca u slučaju pregovora kad padne Raqqa, tko zna’, kazao je Uluk Ultas.

Pretpostavlja se kako je oko 27.000 stranih boraca prešlo u redove ISIS-a od početka sukoba u Siriji prije pet godina. Između 5.000 i 7.000 stiglo ih je iz Europe.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok