Stotine ISIS-ovih boraca bježe iz Mosula preka Iraku te u susjednu Siriju dok ih koalicijske snage gone po gradu, rekao je moćni vođa plemena u Rabiji, šeik Abdullah Alyawer.

On je za CNN rekao kako deseci ISIS-ovih militanata i njihovih obitelji bježe iz grada svakodnevno te odlaze u Ba’aaj, teritorij južno od Sinjara koji drže džihadisti takozvane Islamske države. Prenosi Net.hr.

Istovremeno, snage koalicije slave osvajanje teritorija, brže nego što su planirali te nastavljaju s bitkom za Mosul.

Pojavio se i video snimljen dronom, u kojem je vidljivo kako se snage iračke vojske okupljaju i pripremaju na veliku ofenzivu protiv džihadista takozvane Islamske države.

Oslobođeno na desetke gradova i sela

Prema informacijama kojima raspolaže komandni centar ‘Iraqi Joint Operations’, dosad je iz ISIS-ovih kandži oslobođeno ukupno 78 gradova i sela. Ubijena su 772 militanta, dok ih je 23 zarobljeno. Uništeno je 128 vozila-bombi, otkrivene su dvije tvornice eksploziva, a detonirano je 400 improviziranih eksploziva.

Ova je ofenziva specifična zbog svoje brzine, ali i razine suradnje protiv zajedničkog neprijatelja – izvanredno zajedništvo frakcija koje su često stajale na suprotnim stranama iračke povijesti, s Kurdima, Kršćanima, i šijitima koji se bore zajedno sa sunitima.

Stotine tisuća civila zarobljeno u ratnoj zoni

Tisuće pješadijskih vojnika podupiru koordinirani zračni napadi na ISIS-ova ključna uporišta. Svi oni trude se osloboditi 200 do 300 tisuća civila zatočenih u ratnoj zoni.

No, bitka ipak neće biti laka. ISIS drži kontrolu nad Mosulom već dvije godine, što im je bilo dovoljno vremena da osnaže obrambene mehanizme te konstantno unapređuju svoje krvave instrumente ratovanja.

Smaknuli su oko 40 ljudi koji su slavili izgledno oslobođenje svojih sela.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok