Nekoliko je osoba ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u nedjelju ujutro pogodio središnju Italiju, a za sada nema saznanja da je netko izgubio život, objavila je talijanska civilna zaštita u Rimu.

"U ovom trenutku nema vijesti o žrtvama", kazao je zapovjednik talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio na konferenciji za novinare. "Nekoliko je ozlijeđenih" od kojih jedna teže, rekao je dodajući da su mnoge ceste zatvorene.

RAI je prenio da su tri osobe spašene iz ruševina u gradu Ussiti.

Snažni potres koji je u nedjelju ujutro pogodio središnju Italiju izazvao je paniku među stanovništvom pokrajina Umbrija i Marke i bijeg na ulice gradova i mjesta u kojima je srušeno i oštećeno niz zgrada, objavila je služba talijanske civilne zaštite.

Novi snažni potres jutros je opet zatresao središnji dio Italije, javlja ESMC. Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara na udaljenosti od 132 kilometra sjevernoistočno od Rima.

Stanovnici Italije koji su se nalazili blizu epicentra javljaju kako su se kuće tresle te da je potres trajao dugo. Europski centar za seizmologiju korigirao je jačinu potresa na 6,5 stupnjeva po Richteru, a nakon njega uslijedilo je nekoliko slabijih od 4.6, 3.5, 4.1 i 4.8 stupnjeva po Richteru.

Potres se dogodio u 7.41 sati te je napravio veliku štetu na području koje je već ranije bilo pogođeno potresom. Corriere della Sera piše kako se srušila katedrala u mjestu Norcia, mjestu najbližem epicentru.

- Treslo se jako dugo i jako snažno. Nikada nisam osjetio tako jaki potres - svjedočanstvo je stanovnika mjesta Sforzacosta koje se nalazi 37 kilometara sjevernoistočno od epicentra.

Potres se osjetio od regije Apulija do Južnog Tirola i strahuje se da će biti novih žrtava. Prema nepotvrđenim informacijama očevidaca došlo je do urušavanja crkve u Tolentinu i to u vrijeme kada je trajala misa. U Amatriceu je pao toranj koji je uspio preživjeti razoran potres u kolovozu.

U Norciji se urušila Bazilika Svetog Benedikta.  Urušavanja crkvi i drugih građevina prijavljeno je i u drugim okolnim mjestima. Većina tih građevina već je bila teško uzdrmana potresom koji se dogodio prije nekoliko dana.

Talijanska novinska agencija navodi da još nema podataka o stradalima i šteti.

Ljudi su izašli na ulice u pokrajini Marke pogođenoj potresom ali i u drugim dijelovima Italije uključujući glavnom gradu Rimu u kojem se također osjetilo dugotrajno podrhtavanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok