Asteroid promjera između 5 i 25 metara juri prema Zemlji, a NASA-ini znanstvenici prijetnju iz svemira primijetili su tek prije četiri dana zahvaljujući novom kompjuterskom programu Scout koji je počeo s radom u NASA-inom centru u Pasadeni.

Asteroid će kraj Zemlje proći danas u kasnim popodnevnim satima po hrvatskom vremenu, a iz NASA-e su javnost obavijestili kako su prilično sigurni da će nas ovo svemirsko tijelo promašiti.

- Prema trenutnim projekcijama, asteroid će kraj Zemlje proći na udaljenosti većoj od 310 tisuća milja - prenosi NPR izjavu iz NASA-e. Piše Slobodna Dalmacija.

Sam asteroid otkriven je u noći s 25. na 26. listopada, a da se kreće u smjeru Zemlje potvrđeno je naknadnim promatranjima iz četiri teleskopa smještenima na tri različita kontinenta.

- Cilj projekta Scout je da pronađe 90% asteroida promjera većeg od 140 metara koji bi mogli ugroziti Zemlju u sljedećih 100 godina. Trenutno možemo registrirati manje od 30% ovih objekata što je, zapravo, prilično zabrinjavajuće jer bi udar svemirskog tijela ove veličine sasvim sigurno mogao izbrisati gradove pa čak i države, a o utjecaju na klimu da i ne govorim - prenosi NPR izjavu astronoma Paula Chodasa.

- Kada teleskopom primijetimo objekt koji nam se približava, u početku vidimo samo točku o kojoj ne znamo mnogo. Tek kada ga sagledamo iz više kuteva počinjemo dobivati precizne informacije o veličini i putanji. Asteroidi mogu doći blizu Zemlji veoma brzo nakon što ih otkrijemo. Ponekad nakon dan-dva, a ponekad već nakon nekoliko sati. Izrazito je važno da ih otkrijemo što ranije - kaže Chodas koji naglašava da je projekt Scout od iznimne važnosti astronomima budući da sam registrira potencijalne opasne asteroide te vrši inicijalnu analizu putanje nakon čega alarmira znanstvenike.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok