Papa Franjo je u ponedjeljak revolucionizirao financije u Vatikanu, pozvavši vanjske stručnjake da uvedu red u taj sektor kojeg mnogi vide kao tajan i sumnjiv. Papa je poručio da Crkva mora svoje bogatstvo iskoristiti da pomogne siromašnima.

Papa Franjo je donio dokument 'motu proprio' ('na svoju inicijativu'), kako bi unio hitne izmjene u funkcioniranje sustava, poput imenovanja glavnog revizora i novog tajništva. Novo Tajništvo za ekonomiju izvještavat će papu direktno, a vodit će ga australijski kardinal George Pell (72). Vijeće za ekonomiju će imati 15 članova, od toga osam prelata i sedam financijskih stručnjaka (laika) iz cijelog svijeta.

Glavni revizor će pak imati široke ovlasti "da revidira djelovanja bilo koje agencije Svete Stolice i Države Vatikanskoga Grada u bilo koje vrijeme", prenosi Reuters.

Postojeće ekonomsko tijelo APSA (Administratio Patrimonii Sedis Apostolicae – Uprava imovine Apostolske Stolice) formalno će imati ulogu središnje banke i obveze i odgovornosti kao u sličnim institucijama širom svijeta, dok se uloga i struktura Vatikanske banke zasad još neće mijenjati.

Reuters napominje da su APSA i Vatikanska banka bili u središtu skandala, te da se banku istraživalo zbog pranja novca. Monsinjor Nunzio Scarano, koji je radio kao viši dužnosnik u APSA-i 22 godine, nalazi se na suđenju zbog urote da prokrijumčari milijune dolara iz Italije u Švicarsku kako bi pomogao bogatima da ne plate porez.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok