Koliko god pazili kakvu hranu kupujemo i brižljivo iščitavali deklaracije, često nam je to posve uzalud jer hrana u sebe lako povuče kemikalije iz ambalaže, upozoravaju stručnjaci. Prema tekstu objavljenom u Journal of Epidemiology and Community Health, sintetičke kemikalije koje se koriste u proizvodima za pakiranje i pohranjivanje hrane dugoročno mogu biti vrlo štetne i opasne za ljudsko zdravlje.

Primjerice, jedna od takvih štetnih kemikalija je formaldehid, za koji je dokazano da je kancerogen, a ipak se legalno koristi u materijalima koji su u kontaktu s namirnicama.

Čak i ako je količina opasnih tvari u ambalaži svedena na minimum, opasnost nastaje zbog kontinuiranog izlaganja, tijekom cijelog života. Osobito su zabrinjavajući rezultati najnovijijh istraživanja prema kojima bi navedeni spojevi mogli imati ozbiljne negativne posljedice na razvoj mozga nerođene djece koja su im izložena preko svojih majki.

Potencijalne stanične promjene uzrokovane kemikalijama iz materijala za pakiranje i pohranu hrane uopće se ne uzimaju u obzir pri rutinskim toksikološkim analizama, a često je teško utvrditi vezu između oboljenja i izloženosti ovakvim kemikalijama. Ipak, autori članka navode nekoliko razloga zbog kojih bismo trebali jako voditi računa o ambalaži u kojoj kupujemo i pohranjujemo namirnice.

- opasni formaldehid naširoko je prisutan u bocama koje se koriste za pakiranje gaziranih pića te u plastičnom posuđu koje sadrži melamin.

- bisfenol A, tributiltin, triklosan i ftalati često se koriste u materijalima za pakiranje i pohranjivanje prehrambenih proizvoda. Takvi su spojevi dokazani hormonski disruptori jer narušavaju normalno lučenje hormona u organizmu

- u posljednjih nekoliko godina broj kemikalija koje se koriste u ambalaži prehrambenih proizvoda premašio je četiri tisuće

- zbog svega navedenog, dok se ne dođe do konkretnih znanstvenih spoznaja, autori članka preporučuju kupcima da zaobiđu pakiranu hranu ili da ju bar, čim dođu kući, izvade iz industrijske ambalaže

Osim upozorenja građanima, znanstvenici su i odgovornima uputili apel za hitno uvođenje posebnog nadzora kojim bi se točno utvrdile potencijalne veze između kemikalija iz ambalaže za hranu te kroničnih bolesti kao što su rak, debljina, dijabetes te raznih neuroloških i upalnih bolesti.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok