Potres magnitude 6,9 pogodio je u utorak rano ujutro Japan, objavila je japanska meteorološka agencija izdavši i upozorenje na tsunami, ali snizivši svoje ranije procjene da je riječ o potresu magnitude 7,3.

Američka geološka agencija također je izmjerila magnitudu od 6,9.

Japanska meteorološka agencija procijenila je mogućnost tsunamija i upozorila da bi se mogli podići valovi do tri metra visoki, zbog čega je upozoreno stanovništvo na sjeveroistočnoj obali, uključujući Fukushimu, područje koje je već bilo poprištem razornog potresa 2011.

Do sada je zabilježeno nekoliko valova tsunamija, od kojih je najviši iznosio 90 cm te je pogodio obalu na sjeveroistoku, javila je  javna televizija NHK.

Po podacima agencije, potres se dogodio na dubini od 11,3 km, malo nakon 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, u području Pacifika kojemu je najbliža upravo Fukushima, u kojoj je sjedište nuklearke koja je za vrijeme potresa 2011. pretrpjela havariju.

Potres se osjetio i u glavnom gradu Tokiju, no za sada nema nikakvih izvješća o žrtvama niti o štetama.

Prva izvješća govore da nema nikakve značajne štete po nuklearku u Fukushimi.

Japan je smješten na području na kojem se spajaju četiri tektonske ploče te svake godine bilježi relativno jake potrese. 

U potresu 2011., koji se također dogodio pod morem, pokrenut je snažan tsunami čiji su visoki valovi izazvali smrt 18.000 ljudi i teško oštetili tri reaktora u nuklearki Fukushima.

Tv kanal NHK prenio je ozbiljna upozorenja stanovništvu uz obalu da se evakuiraju u viša područja. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok