Zbog sve većeg broja nezaposlenih sve je više ljudi koji se odlučuju otići trbuhom za kruhom. Jedna od najčešće izabranih zemlja od strane Hrvata u potrazi za poslom u EU je Njemačka, ali i skandinavske zemlje.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kažu da su 2013. godine 2.494 osobe brisane iz evidencije zbog zasnivanja radnog odnosa u inozemstvu. A bit će ih mnogo više...

Ne želi s 33 godina biti na grbi roditelja u mirovini

Jedan od njih je i Osječanin Marko koji je za Glas Slavonije ispričao kako se odlučio za varijantu odlaska iz Lijepe naše.

''Koliko god da mi je teško otići iz Osijeka, jer tu su mi i obitelj i prijatelji, nemam izbora. S 33 godine mi je neugodno živjeti na grbači roditelja koji su u mirovini i koji me i hrane i odijevaju. Po struci sam građevinac i odličan sam u radu s knaufom, puno sam naučio u posljednjih sedam godina, koliko radim na crno sa starijim majstorima. No, povremeni poslovi za mali novac nisu dovoljni za ono što želim - za normalan život, za osnivanje obitelji, za stambeno zbrinjavanje, za dostojanstvo...

Zato odlazim u Njemačku gdje posla ima, gdje su plaće pristojne i gdje se rad i radnik cijene. Vjerujem da ću se jednom vratiti u svoj grad i da će i meni i ljudima poput mene naša zemlja moći ponuditi normalne uvjete za život'', ispričao je Osječanin koji je posudio stotinu eura i već kupio autobusnu kartu u jednom smjeru.

Najviše radnika, prema The European Job Mobility Bulletinu objavljenom krajem 2013. godine, je u sektorima financija i prodaje, u zdravstvenom sektoru, sektoru računalnih stručnjaka, sektoru domaćinstva i ugostiteljstva, sektoru mehaničara i montera električne i elektroničke opreme.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok