Obrana Ratka Mladića ponovo je pozvala suce Haškog tribunala da Mladića oslobode po svim točkama optužnice, odbacujući tvrdnju tužitelja da su dokazali krivicu, prenosi Pogled.ba.

U svim aspektima ovog predmeta, tužitelji nisu uspjeli da dokazati kaznenu odgovornost generala Mladića, rekao je, na kraju završne riječi, Mladićev branitelj Dragan Ivetić, prenosi BIRN-Justice Report.

Time je okončan haški proces Mladiću koji je počeo u svibnju 2012. godine. Suci će od danas raditi na presudi, čije je izricanje predviđeno do studenog 2017.Mladić je kao zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Odgovarajući na argumente Tužiteljstva, branitelj Ivetić je kazao da Mladić mora biti oslobođen zato što su “branjeni gradovi bili ne samo Sarajevo i Srebrenica, nego i svi lokaliteti u općinama koje je branila oružana sila, odbijajući da te gradove otvori”.Ivetić je, između ostalog, negirao tvrdnju optužbe da su Mladić i njegov vrhovni zapovjednik Radovan Karadžić “bili ključni partneri” u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo stvaranje nove srpske države trajnim i nasilnim uklanjanjem Muslimana i Hrvata sa velikog dijela teritorije BiH.

Na riječi tužitelja da je Mladić sa svojom vojskom mogao kroz Bosnu da prođe kao kroz sir, branitelj je rekao da je “Mladić sa vojskom mogao presijeći Bosnu, ali to nije učinio, već se branio od napada Armije BiH”.

Govoreći o optužbi za genocid u Srebrenici, branitelj je tvrdio da tužitelji “ne znaju kada se dogodio sastanak” Mladića sa suradnicima “na kojem je, kako tvrde, odlučeno da se ubijaju muslimanski zarobljenici.

Po optužbi do tog sastanka je došlo u noći između 11. i 12. srpnja 1995. i tada se “moralo odlučiti” o ubijanju.

Obrana je nastojala da Mladića ogradi od naređenja kojim je u rujnu 1995. odobrio da pet tona goriva bude upotrebljeno za inženjerijske radove u okolini Zvornika, odnosno, po tvrdnji tužitelja, za premještanje masovnih grobnica u namjeri da se prikrije zločin u Srebrenici.

Opovrgavajući da je Mladić znao što je u tom dokumentu, Ivetić je rekao da su se “drugi mogli poslužiti njegovim potpisom čak i ako on za sadržaj nije znao”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok