Ministar vanjskih poslova RH Davor Ivo Stier objavio je kako je švicarska vlada donijela odluku o slobodi kretanja za državljane zemalja EU-a.

Švicarska vlada dala je zeleno svjetlo za izjednačavanje hrvatskih građana s ostalim građanima Europske unije u slobodi kretanja tom državom, objavio je u petak ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

“Švicarska vlada je dovršila proceduru i dala zeleno svjetlo da se prihvati isti status za hrvatske građane kao i sve ostale građane Europske unije što se tiče slobode kretanja”, istaknuo je ministar Stier na konferenciji za medije povodom sastanka partnerske komisije Američko-jadranske povelje koji se održao u Zagrebu. Piše Hina.

“To je bilo pitanje na koje se dugo tražilo rješenje. Danas je švicarska vlada donijela tu pozitivnu odluku i mi to pozdravljamo”, rekao je hrvatski ministar.

Švicarska je u petak odobrila zakon kojemu je cilj obuzdavanje imigracije tako da lokalni stanovnici imaju prvenstvo pri zapošljavanju, čime je zaobiđen zahtjev birača za uvođenjem kvota koji je iskazan na referendumu 2014. i doveo je u pitanje niz bilateralnih sporazuma Švicarske i EU-a.

Većina u... švicarskom parlamentu nije željela riskirati svađu s EU-om, najvećim švicarskim trgovinskim partnerom jer bi se Unija mogla osvetiti poništenjem drugih bilateralnih dogovora koji olakšavaju trgovinu u sektorima koji Švicarskoj donose oko sedam posto gospodarske proizvodnje.

Donošenje tog zakona je omogućilo stoga Švicarskoj da proširi slobodu kretanja ljudi i na Hrvatsku kao najnoviju članicu EU-a.

Predsjednica Grabar-Kitarović telefonski razgovarala sa švicarskim predsjednikom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala u petak s predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom N. Schneider-Ammannom nakon što je švicarska vlada dala zeleno svjetlo za izjednačavanje hrvatskih građana s ostalim građanima Europske unije u slobodi kretanja tom državom, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Švicarski predsjednik osobno je želio izvijestiti predsjednicu Grabar-Kitarović o današnjoj odluci švicarske vlade o ratifikaciji Protokola III, kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije proširuje i na hrvatske državljane, navodi se u priopćenju.

Protokol III trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2017., čime državljani Republike Hrvatske ne bi više imali status državljana treće države na teritoriju Švicarske Konfederacije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok