Velika Britanija na referendumu je odlučilo napustiti Europsku uniju, a imigracijska politika bit će središnja tema pregovora između Londona i Bruxellesa.

Mnoge industrije u toj zemlji ovise o stranoj radnoj snazi, od građevinske preko poljoprivrede sve do usluga čišćenja. Među takvim tvrtkama je već zavladala panika, a najglasnije su one koje se bave poljoprivredom, prenosi Faktor.

Nacionalni sindikat farmera (NFU) proveo se istraživanje među svojim članovima, a 47 posto ih je reklo da im je i sad, dok je Velika Britanija član EU-a, problem naći dovoljno radnika za sezonu koja traje od lipnja do rujna.

Britanski sektor hortikulture ovisan je o 80.000 “sezonaca”, koliko ih u prosjeku dođe iz Istočne Europe.

- Svaku našu slavnu jagodu iz Wimbledona ubrao je radnik iz Istočne Europe. Ukoliko ne želimo da naše jagode propadaju potreban nam je novi vizni sustav – izjavio je za Herald John Hardman, direktor tvrtke HOPs Labour Solutions, jedne od najvećih koja se bavi pronalaskom takve radne snage.

I dok najviše radnika dolazi iz Poljske, Bugarske i Rumunije, farmeri su predložili vladi da “popusti” vizni sustav i za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a.

- Industrija poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU-a, kao što su Ukrajina i Bosna i Hercegovina – priopćio je Nacionalni sindikat farmera Velike Britanije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok