Dragan Stojić (44) iz Zvornika podcijenio je međunarodnu suradnju hrvatskog i bosanskohercegovačkog pravosuđa te je, umjesto na slobodi, kako je očekivao, 5. siječnja ove godine završio u ekstradicijskom zatvoru.

Stojić je, zajedno s još dvije osobe, "pao" u lipnju 2010. u USKOK-ovoj akciji s dva kilograma marihuane. Kao dobavljač droge koja se distribuirala na trogirskom području, Stojić je početkom veljače 2013. na Županijskom sudu u Splitu osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora, koje je uglavnom odslužio u istražnom zatvoru čekajući suđenje, a nakon toga i presudu. Kad je Vrhovni sud potvrdio tu presudu, Stojiću je sa slobode preostalo još 14 dana da odsluži dosuđenu mu zatvorsku kaznu. Piše Slobodna Dalmacija.

Došao je iz BiH 23. prosinca prošle godine u Hrvatsku i tog se dana prijavio u Zatvor Split kako bi odslužio tih 14 dana preostale kazne. Nakon što je svoje odslužio, spremio je svoje stvari i 5. siječnja krenuo iz zatvora na slobodu.

A onda je za njega uslijedio šok. Čim je iskoračio iz splitskog zatvora, policija mu je stavila lisičine na ruke i uhitila ga. Prethodnog je dana, naime, stigao zahtjev Okružnog suda u Bijeljini kojim se od hrvatskih vlasti traži da Stojića uhite zbog razbojstva koje je počinio na teritoriju BiH, u mjestu Jablanici, općina Lopare.

Ukrao 200 tisuća kuna

Tereti ga se da je početkom prosinca prošle godine fizički napao jednu žensku osobu te joj je ukrao 50 tisuća konvertibilnih maraka, odnosno 200 tisuća kuna.

Stojić je, dakle, u splitski zatvor na odsluženje preostale kazne od dva tjedna došao 23. prosinca, nakon što je početkom tog mjeseca u BiH fizički napao i opljačkao ženu, misleći da se to djelo uopće neće otkriti ili barem da se neće otkriti dok on bude u hrvatskom zatvoru.

Da tamošnja policija nije tako brzo riješila djelo i da bosanskohercegovačko pravosuđe nije tako promptno reagiralo sa zahtjevom za uhićenjem i izručenjem od hrvatskih vlasti, Stojić se mogao mjesecima i godinama uspješno skrivati kod brojnih prijatelja i poznanika u nekoliko zemalja.

Inače, Stojić boravak u ćeliji dosta teško podnosi te je, dok je čekao suđenje za dva kilograma marihuane, više puta pokušao suicid. Tada su ga s teškim ozljedama želuca hitno prebacivali u zatvorsku bolnicu. Prema izvješću liječnika, progutao bi više predmeta, navodno i upaljače.

Treba li stoga uopće pisati da se Stojić protivi izručenju Bosni i Hercegovini, u kojoj je već osuđen na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog silovanja, i da mu je stanje u kojem se nalazi "jako teško".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok