Znanstvenici vjeruju da je magma u vulkanskom području Campi Flegrei, koje se nalazi blizu Napulja, uglavnom ispod površine mora, dosegla kritičnu razinu.

To je vulkansko područje na jugu Italije, upozorili su nedavno, opasno blizu mogućnosti da eruptira, što bi ugrozilo živote milijuna ljudi.

Tim smo povodom prošlog tjedna razgovararali s Ivom Allegrettijem, voditeljem Seizmološke službe Hrvatske, te ga između ostalog pitali kakve bi posljedice eventualna erupcija vulkana u Italiji ostavila na susjedne zemlje, pa i Hrvatsku, piše dnevnik.hr.

"Do Hrvatske bi mogli doprijeti oblaci pepela što bi opet izazvalo dišne probleme, smanjenje insolacije, probleme u zračnom, možda i svim drugim vrstama prometa i postrojenjima u kojima se za pogon koristi atmosferski zrak", kazao nam  Allegretti.

Vijesti vezane uz Campi Flegrei pozorno prati i dr. sc. Tihomir Marjanac, izvanredni profesor na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Vulkan Campi Flegrei je samo slabo uspavani div čije se 'disanje' manifestira izdizanjem i spuštanjem zapadnog dijela Napuljskog zaljeva. Manja erupcija 1538. godine dovela je do stvaranja brda Monte Nuovo, koje je od 1970. godine do danas naraslo za dva metra", kazao je Marjanac.

Kao kuriozitet dodao je i da se područje oko naselja Pozzuoli perodički diže i spušta unutar nekoliko desetljeća pa se ostaci rimske tržnice ponekad spuste ispod razine mora, a ponekad izrone na površinu.

Erupcije Campija Flegreija, istaknuo je, u prošlosti su imale katastrofičan učinak na stanovništvo južne Italije, ali i znatno šire. S obzirom da je na području Italije u 2016. godini zabilježena serija potresa, od kojih su neki odnijeli i ljudske živote, posebno oni koji su prošlog ljeta pogodili središnji dio te zemlje, pa smo Marjanca upitali može li to biti potvrda da se vulkan budi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok