Najnovija spekulacija koja ne pridonosi stabilnosti u regiji glasi, a prenose je beogradske “Vesti”, da su srbijanske tajne službe dobile informaciju ruskih specijalaca da Albanci spremaju napade na sjever Kosova, a da Hrvatska ima isti scenarij za zapad Republike Srpske.

U taj plan, kako se navodi, navodno su uključeni i neki dužnosnici Europske unije. Piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon što su se srbijanski premijer Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, kosovski premijer Isa Mustafa i kosovski predsjednik Hashim Thaci našli na razgovorima u Bruxellesu, čini se da se stanje na relaciji Beograd-Priština samo pogoršalo.

Napetost na Kosovu

Nakon drugog kruga razgovora, koji, prema navodima medija, nisu dali rezultate, srbijanski državni dužnosnici sazvali su niz hitnih sastanaka.

Njemački radio Deutsche Welle, pozivajući se na neimenovane izvore, prenio je da je sastanak “u potpunosti propao”. Kao reakciju na tu vijest, beogradski elektronički mediji navode kako “rastu strahovanja da Priština neće odustati od ideje napada na Srbe na sjeveru Kosova”.

Iduće jutro nakon propalog sastanka, naslovnice nekih srbijanskih medija bile su pune zapaljivih izjava i neutemeljenih naslova, čime praktički huškaju na rat između Srbije i Kosova.

“Kurir”, primjerice, upozorava da Albanci spremaju rat. “Novosti” poručuju da kosovski premijer Thaci, zbog potpornog zida, želi zaratiti. Na naslovnici “Informera” stoji kako Putin upozorava na koordinirani napad na Republiku Srpsku i sjever Kosova.

Srpski “Telegraf” tvrdi da Kosovo sprema rat i poručuje im da ih čeka 20.000 Srba. Prema spekulaciji koju iznose “Vesti”, navodno je plan da se napadi izvedu u iduća dva tjedna, kako bi se Srbiju onemogućilo da zaštiti svoje sunarodnjake.

Srbijanski premijer je u četvrtak predvečer boravio u Raškoj navodno zbog toga što specijalci s Kosova – ROSE – u zadnje vrijeme patroliraju sjeverom Kosova i provociraju Srbe.

On je pozvao Srbe sa sjevera Kosova da budu mirni i ne napuštaju svoja ognjišta, a Srbija će se nastaviti “boriti istinom i pravdom”. Bruxelles je pozvao Beograd i Prištinu da smire retoriku i nastave s naporima spuštanja tenzija.

Za Hrvatsku je, pak, posebno zanimljiv dio navodnog “plana” u kojem se navodi kako su Rusi upozorili Srbiju da će koordinirano s albanskim napadom krenuti i napad Hrvatske vojske na zapadni dio Republike Srpske, dakle oko Banje Luke.

Detalji toga “plana” sada se ne iznose, ali prije mjesec dana neki srbijanski mediji su pisali o navodnom planu napada Hrvatske na RS oslanjajući se na diplomatske izvore, kako je napomenuto. Po tim napisima, plan napada je već tada dostavljen hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a u njegovoj je izradi navodno sudjelovao i general Ante Gotovina.

Problem je u tome, tvrdilo se u tim napisima, što je za realizaciju toga plana potrebno odobrenje NATO-a. I tu je, navodno, nađeno rješenje po kojem bi se u Prijedoru organizirao navodni napad na tamošnje Hrvate, pozvala bi se Hrvatska u pomoć da zaštiti sunarodnjake, a onda bi hrvatske snage na području RS izvele zračni desant, i to, kako se navodilo, američkim helikopterima.

’Rusko upozorenje’

Spekulacije u tom planu išle su toliko daleko da se tvrdilo kako su navodno neki hrvatski generali vidjeli manjkavost ovakvoga plana jer su istaknuli da se boje kako bi Srbija u tom slučaju podignula MiG-ove 29 koje je dobila od Rusa, pa bi operacija imala male šanse za uspjeh.

Beogradski mediji već su prije tvrdili kako postoji još jedan plan napada na Srbe u regiji. Naime, prije referenduma koji se održao u Republici Srpskoj, kako su navodili neki mediji, iz Sarajeva su navodno isplanirali kako će spriječiti Milorada Dodika ako eventualno referendum iskoristi za odcjepljenje RS.

Jedan dio toga plana je predviđao rušenje mostova na Drini tako da Srbija ne može Srbima u BiH priskočiti u pomoć, a drugi udar je podrazumijevao zauzimanje Brčkog i presijecanje Republike Srpske na dva dijela.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok