Odluka krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji nelegalna je i Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

'To je nelegalna odluka. Taj tzv. referendum nema pravnog temelja i zato tražimo od ruske vlade da ne podržava separatističke snage u Ukrajini. Krim je bio, jest i ostat će dio Ukrajine', rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje se sastao s čelnicima EU-a, koji su se okupili na izvanrednom summitu posvećenom ukrajinskoj krizi.

Krimski parlament je u četvrtak jednoglasno donio odluku da se Krim, strateški važan poluotok s ruskom etničkom većinom i efektivno pod ruskom vojnom kontrolom, pripoji Rusiji te da će se o tome održati referendum 16. ožujka.

Rekao je da su ukrajinske snage više puta bile provocirane da koriste silu, ali da su ostale suzdržane jer nisu htjele nasjesti na ruski scenarij.

'Ali, u svakom slučaju, dođe li do daljnje esklalacije, ukrajinska vlada i vojska djelovat će u skladu s ustavom i zakonom. Spremni smo štiti našu zemlju, iako postoji velika neravnoteža u pogledu vojne snage Ukrajine i Rusije. Ali, imamo duh, to je duh ukrajinske revolucije i duh slobode', rekao je Jacenjuk.

Jacenjuk je istaknuo kako je njegova vlada odlučna rješavati krizom mirnim, diplomatskim sredstvima. Zatražio je da se ruski vojnici povuku u vojarne te da ruska vlada ne podržava nelegitimnu vladu na Krimu, da pristane na pregovore o mirnom rješenju te da poštuje svoje međunarodne obveze.

Spomenuo je da je Ukrajina ispunila svoj dio obveza koje iz proizlaze iz Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. kojim se Ukrajini jamči teritorijalna cjelovitost i neovisnost u zamjenu za nuklearno razoružanje. Budimpeštanski memorandum potpisale su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Rusija.

'Mi smo svoj dio obveza ispunili', rekao je Jacenjuk.

Dodao je da njegova vlada nije proturuska, nego proukrajinska i da je spremna spremna na ravnopravnu suradnju s Rusijom, ali da ne želi biti u podređenom položaju.

Ukrajinski premijer je izrazio spremnost da potpiše sporazum o pridruženom članstvu koji je EU ponudila Ukrajini i koji je odbio potpisati svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok