Teroristička organizacija Islamska država zadnjih dana trpi velike teritorijalne i ljudske gubitke na svim frontama, i u Siriji i u Iraku. Analitičari su uvjereni da će ta krvoločna tvorevina sada konačno nestati jer svijet još nikad nije bio toliko ujedinjen, i politički i vojno, oko uništenja ISIL-a.

Međutim, teritorijalni nestanak ISIL-a mogao bi biti poguban za svijet, a posebno za Europu i Balkan, s obzirom na to da se velik broj džihadista, koji su ratovali u Siriji i Iraku, pokušava na sve moguće načine vratiti u svoje zemlje. Navodi Večernji.hr.

Prvi put ISIL se našao na udaru sa svih strana, i sirijske vojske, kurdskih snaga, opozicije, pa čak i turske vojske, naravno, uz pomoć ruske i američke zračne potpore.

Tako sirijska vojska i njezini saveznici na terenu vode žestoke borbe protiv terorističke organizacije Islamske države u regiji Homs, a nastavljaju i svoj prodor prema Palmiri, iznova okupiranoj od džihadista u vrijeme kada su vladine snage bile koncentrirane na završne operacije oslobađanja istočnog Alepa.

Isto tako, sirijska vojska žestoko napada i na položaje boraca ISIL-a na sjeveroistoku regije Alep, gdje je oslobodila niz naseljenih mjesta, a također se približava i gradu Al-Babu od kojeg su sada udaljeni samo kilometar, gdje ruski i turski zrakoplovi zajednički napadaju ciljeve ISIL-a, dok na terenu protiv džihadista oko tog grada ratuju i postrojbe sirijske oporbe koje podupire turska vojska.

U isto vrijeme, sirijska vojska sa saveznicima napreduje i u zoni grada Deir ez-Zor, drugom uporištu ISIL-a, gdje su prvi put djelovali ruski strateški bombarderi Tu-22M3.

I dok s jedne strane sirijska vojska uz potporu saveznika napreduje na tim frontama s druge strane, uz potporu međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a, nastavljaju se žestoki napadi „Sirijskih demokratskih snaga“, kojima dominiraju kurdske postrojbe, prema gradu Raki.

Na tom dijelu ratišta 4. veljače započela je nova faza te operacije, čiji je cilj u potpuno okruženje staviti grad Raku prema sličnom scenariju koji je sirijska vojska primijenila na istočni grad Alep.

Naime, ta se operacija već mjesecima rasteže, ne toliko zbog vojnih odnosa snaga, koliko zbog same politike i snažno isprepletenih tursko-kurdsko-američko-sirijskih interesa u vezi neformalnog glavnog grada Islamske države.

Kada su se konačno sve strane dogovorile, Sirijske demokratske snage, kojima pomaže oko tisuću američkih vojnih stručnjaka i vojnika, vrlo brzo su stigle na samo tri kilometra od samog centra glavnog grada kalifata Rake. Piše Večernji.hr.

Kako i u Siriji, tako i u Iraku ISIL se nalazi gotovo pred porazom. Nakon što su iračke snage zauzele čitav istočni dio Mosula, počela je operacija oslobađanje i zapadnog dijela tog grada. Između siječnja 2016. i kraja godine, površina ISIL-ova kalifata u Iraku i Siriji smanjila se sa 78.000 km2 na 60.400 km2, gotovo četvrtinu ili 23 posto teritorija, posebno zone ključne za projekt vladavine i opstanak te terorističke skupine.

U 2015. teritorij pod kontrolom džihadista već se istopio za 14 posto, s 90.800 km2 na 78.000 km2. Da je teroristička organizacija Islamske države pred slomom, dokazuje i veliki broj džihadista koji bježi iz njihovih uporišta, gradova Rake i Deir ez-Zora.

Oni koji imaju putovnice zapadnoeuropskih zemalja ili balkanskih država pokušavaju se vratiti u svoje zemlje, dok drugi krivotvore medicinske dokumente i izvlače se na bolest kako bi izbjegli ratište i pokušali doći do sigurnog teritorija.

Iako ISIL i dalje nastavlja sa svojom okrutnošću, odrubljivanjem glava, što dokazuju pronađene masovne grobnice s tijelima odrubljenih glava na području oslobođenom od ISIL-a, oni više ne prikazuju video smaknuća jer, kako kaže zamjenik kalifa Al-Baghdadija, Abu Mohammad al-Adnani, njihovo javno prikazivanje egzekucija naštetilo je njihovu ugledu i među samim džihadistima izazvalo otpor.

Ono što najviše zabrinjava Zapad i Balkan, posljednja su uhićenja u Turskoj, gdje je uhićeno više od 15-ak džihadista koji su se željeli vratiti u svoje matične zemlje. Među uhićenima je i Makedonac, Zulhajrat Seadini kao i Srbin, Adnan Šutković, koji se u kolovozu 2015. godine s Harijem Sarfom pojavio na videosnimci ISIL-a napravljenom na njemačkom jeziku na kojem se pozivalo na ubojstvo nevjernika.

Šutković koji je prije odlaska na ratište živio u Hamburgu, a Seadini u Bremenu, nakon uhićenja i ispitivanja priznali su da su dobili zadatak od Abu Bakra al-Baghdadija da se vrate u svoju zemlju i izvrše terorističke napade.

U Turskoj su uhićeni danski državljanin libanonskog porijekla, Abdullah Al-Halabi, te Šveđanin iračkog porijekla, Muhammad Taufiq, koji su prije tri godine otišli u Raku, a sada su dobili zadatak da se vrate i izvedu krvave terorističke napade u svojim zemljama, Danskoj i Švedskoj.

Na Zapadu traje pojačan lov na islamiste i sprečavanja povratka džihadista.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok