Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebali biti isti, budući da je riječ o istim markama proizvoda, upozorila je mađarska vlada.

Do istog zaključka došla je i Slovačka čija je agencija za kvalitet hrane utvrdila da se proizvodi koji se pod istom markom prodaju u toj zemlji i oni iz prodavnica u Njemačkoj i Austriji razlikuju po ukusu, izgledu i sastavu, piše agrobiz.hr.

Jedno ranije istraživanje pokazalo je da je jedini proizvod bez razlika u kvalitetu bez obzira gde se prodaje "milka" čokolada.

Mađarska agencija za sigurnost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji. Rezultati su pokazali, uz ostalo, da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže maže od one iz austrijskih.

"Bio sam zaprepašten nakon čitanja ovog kratkog izvještaja", kazao je na konferenciji za novinare 16. veljače Janos Lazar, ministar koji vodi ured premijera Viktora Orbana, i dodao: "Mislim da je to najveći skandal u posljednje vrijeme".

Lazar je najavio kako će mađarska vlada započeti testiranje velikog broja proizvoda koji se prodaju u Mađarskoj ali nije precizirao šta će sve Budimpešta poduzeti. Istodobno Mađarska nije jedina koja je zabrinuta.

Naime, slovačka agencija za kvalitetu hrane upozorila je kako je utvrdila razlike u ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se prodaju pod istom markom u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji.

Nove analize državne veterinarske službe (ŠVPS) slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovice testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, prenijeli su slovački mediji.

Ministrica poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na razini EU.

"Potrošači očekuju istu kvalitetu proizvoda iste marke bez obzira u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju", istakla je slovačka ministrica Gabriela Matecna na konferenciji za novinare 14. veljače, a prenosi EurActiv.com.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako bi se slovačka ministrica mogla suočiti sa problemom budući da tijela  EU ne brinu toliko o kvalitetu, koliko o sigurnosti hrane koja se proizvodi i prodaje u članicama.

Inspektori ŠVPS testirali su u studenom i prosincu 22 proizvoda koji se prodaju u maloprodaji u Slovačkoj, posebno u Bratislavi i Austriji te u gradovima uz granicu.

Testirani su različiti proizvodi, uključujući mliječne, mesne i proizvode od ribe, čokolade, pecivo, sir i pića. Uz provjeru amabalaže, uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i boja, aroma i miris proizvoda.

Inspektori su u analizama bili fokusirani na parametre kvaliteta, poput sadržaja mesa, masti ili proteina (ovisno od testiranog proizvoda) i dodatne supstance, poput zaslađivača i boja.

"Kod polovice proizvoda uočene su razlike koje znatno utječu na kvalitetu", rekla je Matecna. Uglavnom je, kada se radi o proizvodima prodanima u Slovačkoj, sadržaj mesa bio manji, a masti veći, sadržaj umjetnih sladila i konzervansa bio je takođe veći, a težina proizvoda manja, dodala je slovačka ministrica.

Ranija su testiranja sa ciljem uspoređivanja hrane koja se prodaje u zapadnoj i istočnoj Europi provedena 2011. a naručilo ih je Slovačko udruženje potrošača.

Analiziran je niz prehrambenih proizvoda kupljenih u supermarketima u osam članica EU - Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Među testiranim proizvodima bili su napitci, čokolade, kava.

Ti testovi su potvrdili da se kvaliteta proizvoda multinacionalnih kompanija koji se pod istom markom isporučuju različitim europskim zemljama razlikuje.

Jedini prozvod koji je tada bio iste kvalitete u svim zemljama bila je čokolada "milka".

Europska komisija odgovorila je kako su optužbe da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neutemeljene te su naveli da multinacionalne kompanije mogu slobodno prilagođavati svoje proizvode različitim tržištima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok