Presuda Ivi Sanaderu za korupciju odmah se počela širiti diljem svijeta zahvaljujući novinskim agencijama. Associated Press ističe da je nepravomoćna presuda 'poruka svim političarima', a Austrijska Press-agencija (APA) napominje kako je to Sanaderu treća presuda za korupciju.

Presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovoj bivšoj stranci HDZ i suučesnicima u aferi Fimi Media odjeknula je izvan granica Hrvatske. Kako javlja austrijska javna televizija ORF pozivajući se na agencijsku vijest APA-e, Sanader je zajedno sa svim ostalim suoptuženicima nepravomoćno osuđen zbog korupcije. Krivi su jer su preko marketinške tvrtke izvlačili novac iz državnog budžeta, koji je onda završio u tzv. crnim fondovima konzervativnog HDZ-a ili u džepu Ive Sanadera.

Riječ je o 'političkoj korupciji' koja je izrazito protiv 'javnog interesa', a Sanaderu je naređeno da vrati 15 milijuna kuna ukradenog novca. Konzervativni bečki dnevnik Die Presse pak piše da je ovo 'Sanaderova treća presuda' te da se aktualno vodstvo HDZ-a odmah oglasilo u povodu odluke sutkinje Ivane Čalić najavivši žalbu. 'Ne postoji kolektivna odgovornost za djela pojedinaca', uputio je poruku članstvu HDZ-a predsjednik stranke Tomislav Karamarko na izvanrednoj press-konferenciji, piše Die Presse.

Associated Press pak naglašava da je suđenje Sanaderu 'dio kampanje najnovije članice EU-a protiv korupcije' te da je ovo treća presuda Sanaderu 'koji je vladao od 2003. do 2009. godine'. Time je Sanader 'najviše pozicionirani bivši dužnosnik' kojemu se sudilo zbog korupcije i mita, a AP napominje i da je sutkinja naročito spomenula njegovu moralnu i političku odgovornost: 'Bili ste izabrani da provodite zakone, a ne da ih kršite.'

AP još navodi da je Sanader odmah rekao kako će se žaliti na presudu jer je 'optužnica politički motivirana' te je još jednom zanijekao svoju krivnju.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok