Nisam ušao u predstečajne nagodbe upravo zbog negativnog konteksta koje kod nas imaju. Na razini teorije, to je dobra priča i postoji i funkcionira svuda u svijetu.

No, kod nas, prate ih negativni komentari, i zato ne želim osobno participirati. Sudjelovao sam u kuponskoj privatizaciji koju su pratile isto takve negativne zamjerke i, nakon toga, osobno ne želim poslovati ni s državom, ni s državnim tvrtkama.

- Načela koja su me vodila kroz cijeli život bila su, prije svega, pošten odnos prema sebi i prema svima drugima, a drugo, kvaliteta u onome što radiš, i ne želim sudjelovati ni u čemu što to može dovesti u pitanje – rekao je poznati hotelijer Jako Andabak odgovarajući na pitanja studenata i gostiju na javnom predavanju koje je održao na jednoj privatnoj poslovnoj školi u Splitu.

Ponudili su mu, pojasnio je, da sudjeluje u predstečajnoj nagodbi Bizovačkih toplica, no odbio je jer nije želio da mu se predbacuje da se zbog njega netko od malih vjerovnika morao odreći dijela potraživanja. Umjesto toga, unajmio ih je, pa će u stečajnom postupku, kada dođe do prodaje, odlučiti o kupnji, a poslovanje je već sada popravljeno.

No, mijenjanje stope PDV-a zasigurno je zaustavilo planove o investiranju, kao što je odbilo i zainteresirane investitore u hrvatski turizam.

– Malo je stvari koje u ovoj zemlji nismo, neznanjem ili glupošću, uspjeli pokvariti. Ja sam ipak optimist. Može ova zemlja izdržati sve takve udare, i nepredvidljivost, i političku nesigurnost, i glupe poteze koje vučemo, i pogreške koje se čine. Neće ova zemlja otići u potpunu propast, moje je predviđanje da bi nam za jedno četiri godine moglo svanuti sunce – poručio je studentima Jako Andabak.

Zabranio je studentima jedino pitanja o politici – za koju je odavno odlučio da se neće upuštati jer u politici ne bi mogao izreći do kraja svoje mišljenje, što vodi u loše kompromise – i o Hajduku.

Detaljno je pojasnio na koji su način uzdignuli hotele koje ima u svojem vlasništvu, pri čemu su, što se tiče informatiziranog radnog procesa i procesa nabave, u samom svjetskom vrhu.

Prošlu godinu prvi su put imali dobit dovoljnu za daljnji razvoj, ali sada će najveći dio toga pojesti PDV. Da se PDV nije dirao, već za tri godine akumulacija bi po nižoj stopi bila veća od akumulacije koju će imati po ovoj većoj stopi, zbog povećanih investicija.

Milijun s 25 godina

Da imate 25 godina i milijun kuna, u što biste ih uložili, bilo je jedno od pitanja.

– Da imam samo taj jedan milijun kuna? Pa, išao bih na sigurno. Ako živim uz more, podignuo bi apartmane – jasan je bio Andabak.

U školi mu se rugali

Kao srednjoškolac, Andabak se iz svojeg malog sela kod Livna preselio u Zagreb, i zbog drukčijeg govora postao predmet poruge. Spasila ga je učiteljica koja ga je imenovala referentom za kulturu – bio je zadužen za nabavu ulaznica za razne manifestacije. Malo – po malo, uklopio se, bacio na učenje.

Tijekom studija, izdavao je prilog u studentskom časopisu o tehnikalijama, i do kraja studija zaradio za dobar automobil. Poslije je nastavio graditi karijeru u "Končaru", iz kojeg odlazi u tvrtku "Volta", malo poduzeće koje je proizvodilo sofisticirane uređaje.

Bavio se i istraživanjima supravodljivosti, imao je objavljene članke u nekoliko najboljih svjetskih časopisa. Pred početak rata, počeo se baviti prodajom osiguranja, čime je zaradio prvi milijun njemačkih maraka. Zatim osniva svoje osiguranje, Sunce osiguranje, koje početkom 2000-ih prodaje Agramu, a novac ulaže u turizam.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok