Kada su otmičari preuzeli kontrolu nad avionima i počinili strašan teroristički čin 11. rujna 2001. godine, putnici koji su se nalazili u njima svojim su mobitelima pokušali dobiti svoje najbliže i uputiti im posljednje riječi. No, s nestalim malezijskim avionom to nije bio slučaj, u trenutku nestanka Boeinga vladala je tišina.

Nije zabilježen nijedan poziv nestalih putnika i nijedna poruka nije ostavljena na društvenim mrežama, što dodatno mistificira cijeli slučaj.

Misterij tišine

To osobito čudi kad se uzme u obzir činjenica da su se u avionu nalazili državljani Kine i Malezije, dvije zemlje u kojima je korištenje mobitela jako rasprostranjeno, naročito kod bogatijeg sloja koji putuje međunarodnim letovima poput ovog.

Oko ovog fenomena pojavile su se brojne teorije, a jedna od njih bila je da je avion letio previsoko da bi se elektronički uređaji mogli uopće koristiti. No, kada se pokazalo da je Boeing letio jako nisko, na svega kilometar i pol od zemlje, mnogi su se počeli pitati u čemu je stvar, jer je prvotna teorija pala u vodu.

Objašnjenje stručnjaka

Vincent Lau, profesor elektronike na Sveučilištu u Hong Kongu specijaliziran za bežičnu komunikaciju navodi kako bi visina mogla biti ta koja je spriječila putnike da se jave najbližima.

Putnici u avionima kobnog 11. rujna letjeli su na gradskom području za razliku od putnika u malezijskom avionu, i upravo su zbog te činjenice ostvarili te pozive. Ovdje to nije mogao biti slučaj.

Signal koji emitira bazna stanica gubi se s udaljenošću. Mobitel u zrakoplovu, koji je nekoliko kilometara nad zemljom, kao u slučaju ''Leta 370'' primio bi slab ili nikakav signal s bazne stanice.

Bazne stanice su tako građene da šalju signal prema korisnicima mobitela, većina kojih je na zemlji, a ne u zraku. Slanje signala u ''nebo'' zapravo je samo nepotrebni gubitak i trošak za vlasnike stanica.

Lam Wong-hing, stručnjak za bežični prijenos signala s Sveučilišta u Hong Kongu kaže da je signal mobitela dvadesetak puta slabiji od signala bazne stanice. Čak i ako signal s stigne do mobitela, male su šanse da će se veza ostvariti.

Svi komunikacijski sustavi bili onemogućeni

Još jedan detalj koji možda može dati odgovor na pitanje izostanka bilo kakvih informacija od strane putnika jest činjenica da je netko namjerno i svjesno isključio komunikacijske sustave u avionu, pa prema tome i vrlo vjerojatno onemogućio uspostavljanje bilo kakve veze s vanjskim svijetom.

Podsjetimo, danima nakon nestanka obitelji putnika pokušavale su dobiti svoje najbliže na mobitele te su se ugodno iznenadili kada su mobiteli zazvonili. To je bila nova nada da se avion ipak nije srušio u ocean, kao što su mnogi mislili. No, stručnjaci za telekomunikacije objasnili su i tu neobičnu pojavu ''fantomskih poziva'' rekavši kako na taj način mreža samo pokušava pronaći svog krajnjeg korisnika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok