Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak sporazum o ulasku Krima u sastav Rusije i izjavio , ali je rekao kako ne planira zauzeti bilo koju drugu regiju Ukrajine, javljaju agencije i mediji.

Sporazum su potpisali Putin, premijer Krima Sergej Aksjonov, predsjednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov i čelnik gradske administracije Sevastopolja Aleksej Čalij, a ruski parlament bi ga trebao ratificirati tijekom dana.

U svom govoru pred zastupnicima oba doma ruskog parlamenta povodom primanja Krima i grada Sevastopolja u sastav Rusije, Putin je ustvrdio da je krimski referendum bio legitiman.

"To pitanje (Krima) ima veliku važnost povijesnu važnost za sve nas", rekao je Putin. "U srcima i mislima ljudi, Krim je oduvijek bio i ostao neodvojivi dio Rusije", naglasio je.

On je nazvao taj crnomorski poluotok svetim mjestom za Rusiju i rekao je da će tri glavne nacionalnosti u toj regiji imati jednaka prava na jezik - Ukrajinci, etnički Rusi i Tatari.

Putin je kritizirao nove čelnike u Kijevu izjavivši da su oni otvorili put  "neonacistima".

"Oni koji stoje iza posljednjih događaja, oni su... pripremali državni udar, još jedan. Oni su planirali preuzeti vlast i nisu stali ni pred čim. Koristili su se terorom, ubojstvima, pogromom", kazao je on nazvavši ih "nacionalistima, neonacistima, rusofobima i antisemitima".

"...Oni odlučuju o tome kako Ukrajina danas živi. Takozvane ukrajinske vlasti uvele su skandalozni zakon o reviziji politike jezika koji je izravno prekršio prava nacionalnih manjina", rekao je Putin.

Ruski predsjednik potpisao je odluku o priznanju Krima kao neovisne države u ponedjeljak, dan nakon što su se Krimljani na referendumu, kojega je Zapad proglasio nezakonitim, premoćno izjasnili za pripojenje Rusiji.

Ustvrdio je da Rusija ne želi daljnju podjelu Ukrajine i pokušao je uvjeriti Kijev i Zapad u to. Ukrajina je izrazila bojazan kako bi Rusija mogla krenuti i na istočne dijelove Ukrajine u kojima se govori ruski.

"Ne vjerujte onima koji vas pokušavaju uplašiti s Rusijom i koji viču da će druge regije slijediti primjer Krima. Mi ne želimo podjelu Ukrajine, nama to nije potrebno", rekao je.

Putin je rekao da Rusija ne bi nikada tražila sukob sa Zapadom, ali da će braniti svoje vlastite interese.

Putin je optužio Zapad za licemjerje. Zapadne zemlje podržale su neovisnost Kosova od Srbije, ali sada uskraćuju isto pravo Krimu, kazao je.

"Ne možete nazvati istu stvar danas crnom, a sutra bijelom", rekao je dodavši da su zapadni partneri "prešli granicu" glede Ukrjaine te da su se ponijeli "neodgovorno".

Putin je jasno izrazio zabrinutost Rusije zbog mogućnosti da se NATO proširi na Ukrajinu kazavši da ne želi da ga u Sevastopolju, domu ruske crnomorske flote, dočekaju "NATO-ovi mornari".

Putinov govor bio je prekidan burnim pljeskom tridesetak puta.

Ukrajina ne priznaje sporazum o pripojenju Krima Rusiji

Ukrajina ne priznaje sporazum potpisan u Moskvi u utorak kojim je njezin poluotok Krim ušao u sastav Rusije, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Potpisivanje takozvanog sporazuma o pridruživanju Krima Ruskoj Federaciji i prigodno obraćanje ruskog predsjednika nemaju ništa zajedničko sa zakonom ili demokracijom ili zdravim razumom", napisao je glasnogovornik ministarstva Evhen Perebijnis na svom Twitter profilu.

"Putinovo obraćanje vrlo jasno pokazuje koliko je stvarna prijetnja koju Rusija predstavlja za međunarodnu sigurnost", stoji u njegovoj poruci.

Jacenjuk: Pridruženje Ukrajine NATO-u nije na dnevnom redu

Pridruženje Ukrajine NATO-u nije na dnevnom redu, rekao je u utorak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, poslije sve češćih poziva da progovori o tomu nakon ruske okupacije Krima.

"Pitanje pridruženja NATO-u nije na dnevnom redu isključivo s ciljem očuvanja jedinstva Ukrajine", rekao je Jacenjuk obraćajući se stanovnicima rusofonih regija na istoku i jugu Ukrajine koji takvu perspektivu ne gledaju s entuzijazmom.

"Snažna i moderna ukrajinska vojska branit će ovu zemlju", dodao je Jacenjuk.

Bivša ukrajinska premijerka i Jacenjukova saveznica Julija Timošenko je malo prije ulaska ruskih trupa na Krim rekla da bi takvo nešto bilo nemoguće da je Ukrajina članica NATO-a.

Pusić: Rusija ne pokazuje sluha za dijalog

Rusija ne želi krizu s Ukrajinom riješiti dijalogom, izjavila je u utorak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon ruske odluke o pripajanju Krima Rusiji i rekla da to traži dodatnu reakciju Europske unije.

"Ruska strana se ponašao onako kako ja u svom životu nisam vidjela, a kamoli mlađe generacije. Dakle, s malo ili nimalo sluha za dijalog i razgovor s drugom stranom", rekla je Pusić novinarima komentirajući pripajanje Krima Rusiji.

"Cijele političke karijere svih koji su danas u politici provedene su u poboljšanju odnosa s Rusijom i u stalnom napredovanju tih odnosa prema većoj kooperativnosti i većoj međuovisnosti. Ovo je potpuno nova situacija za sve nas", rekla je Pusić.

"Čini se da tu postoji odluka ili stav ruskog predsjednika (Vladimira Putina) da se operacija Krim privede kraju. Europsko vijeće se sastaje u četvrtak i vidjet ćemo kako će na to reagirati. Međutim, činjenica je da postoji podloga za dodatnu reakciju temeljem tih odluka", dodala je Pusić.

EU je najavila da će uvesti dodatne sankcije Rusiji ako nastavi s aktivnostima koje destabiliziraju Ukrajinu, a to bi se moglo dogoditi već na summitu EU-a krajem ovoga tjedna.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok