Osim sveobuhvatnih čistki koje traju od neuspjelog državnog udara prošle godine, turske vlasti pod kontrolom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uhvatile su vremena i za obračun s internetskom enciklopedijom Wikipedijom.

Pristup Wikipediji onemogućen je zbog navoda o povezanosti turskih vlasti s raznim terorističkim skupinama, uključujući i tzv. Islamsku državu. U detaljnom tekstu na Wikipediji o turskom predsjedniku, i ova je informacija, naravno, odmah našla svoje mjesto. Osnivač Wikipedije Jimmy Wales odgovorio je na Twitteru da je "pristup informacijama temeljno ljudsko pravo", te je poručio turskom narodu da će on uvijek stajati uz njih u njihovoj borbi za to pravo. Piše Slobodna Dalmacija.

Baci li se oko na tekst o Erdoganu na Wikipediji, jasno je zašto se turskom predsjedniku, koji velikim koracima grabi prema uspostavi pune diktature nakon nedavnog referenduma, diže kosa na glavi. Puno je tu detalja iz njegove biografije koji razjašnjavaju uspon na vlast – od vremena kada mu je tadašnji saveznik, islamist Fethullah Gülen, omogućio uspostavu kontrole nad vojskom montiranim procesima, do neuspjelog državnog udara i obračuna sa svima za koje postoji najmanja sumnja da su Gülenovi sljedbenici.

Razmetni sin

Možda još bolnije, niz je informacija o korupcijskim skandalima u koje je umiješan Bilal Erdogan, predsjednikov sin, te niz informacija o upetljanosti Turske u sirijski rat, od direktne pomoći raznim islamističkim frakcijama do krijumčarenja nafte u korist Islamske države.

Istodobno, čistke se u samoj Turskoj nastavljaju nesmanjenom žestinom, a u zadnje vrijeme koncentrirane su na policiju. Nakon što je zatvoreno niz oporbenih medija i novinara, od kojih je oko 200 zatvoreno zbog "uvrede predsjednika" od ljeta prošle godine, i nakon što su otpušteni svi u akademskoj zajednici neskloni Erdoganu, sada se provode masovna otpuštanja u snagama reda. U zadnjih desetak dana, od referenduma, otpušteno je ili uhićeno čak 20.000 ljudi. Od toga se čak 14 tisuća odnosi na policajce, a ostatak na pripadnike oružanih snaga, tužitelje i učitelje. Svi oni zlostavljani su pod neodređenom optužbom da su "gulenisti", često bez ikakvih dokaza.

Tome treba dodati i 40.000 uhićenih i više od 100.000 otpuštenih državnih službenika pod istim optužbama. Sve to provodi se zahvaljujući izvanrednom stanju uvedenom nakon pokušaja prevrata, tijekom kojeg Erdogan direktno upravlja zemljom putem predsjedničkih ukaza.

Same čistke su, naravno, samo pola priče i iza njih slijedi mnogo mračnija priča, upozoravaju analitičari. Policijske su snage toliko okljaštrene da je u pitanju njihova sposobnost borbe s najobičnijim oblicima kriminala. Na mjesto otjeranih policajaca sada se masovno zapošljavaju pripadnici raznih paravojnih jedinica koji su bili angažirani u ratu u Siriji. Riječ je o ljudima pod izravnom Erdoganovom kontrolom, koji su beskompromisni i bezobzirni u provođenju njegovih naloga.

Turskoj se tako smiješi puno otvorenija represija, uz "kišobran" od oko dva milijuna sirijskih izbjeglica koje turski predsjednik u svakom trenutku može uputiti prema Europi. Taj argument očito je prilično učinkovit u stišavanju reakcija Europske unije prema očitom uvođenju diktature u Turskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok