U Splitu je ponovno fizički napadnut vozač 'Prometovog' autobusa!

Naime, vozač M.V.  prevozio je školsku djecu od 1- 4 razreda osnovne škole koju je trebao iskrcati na jednoj od stanica, na kojoj su već na uobičajen način bila parkirana vozila. Piše Slobodna Dalmacija.

Obzirom da vozač ne smije omogućiti izlazak ili ulazak putnika sve dok nije adekvatno zaustavio vozilo na autobusnom stajalištu, nije mu preostalo drugo nego da zvučnim signalom (sirenom) "dozove" vozače parkiranih vozila da isti uklone vozila sa autobusnog stajališta.

Prema izjavama očevidaca vozači tih vozila pojavili su se iz obližnje crkve i počeli napadati vozača autobusa. Isprva verbalno, ali ubrzo je završilo i fizičkim udaranjem vozača i sve to pred očima djeca u dobi od 7 do 11 godina koja su bila u autobusu.

- Nakon što su izudarali vozača isti su sjeli u svoja vozila i pobjegli. Vozač  je uspio zapisati registarsku oznaku sa vozila kojim su se udaljavali i na taj način omogućio je djelatnicima policije da iste i uhvate. Što je policija učinila u svezi sa napadačima, nije nam poznato.

Problem parkiranja vozila na autobusnim stajalištima u Splitu izgleda da je dostigao svoj vrhunac, a sve zahvaljujući tome što se nije učinkovito djelovalo kako bi se spriječilo korištenje autobusnih stajališta u svrhu parkiranja.

Prema izjavama vozača tvrtke Promet d.o.o. iz Splita to je problem na koji su upozoravali mnogo puta, ali nitko nije poduzeo potrebne korake, kako bi se ti prostori doista koristili u svrhu za koju su namijenjeni, tako da je danas gotovo postalo normalno da su u Splitu autobusna stajališta parkirališni prostor, a autobusi bi se trebali zaustavljati na voznoj traci i tu iskrcavati i ukrcavati putnike.

Tko ne postupi tako i usudi se postupiti suprotno izložen je svim oblicima napada, pa čak i fizičkim napadima kao u ovome slučaju. Mišljenja smo da bi nadležne službe trebale djelovati preventivno i kažnjavati vozače koji parkiraju vozila na autobusnim stajalištima jer je to jedini način da ista budu u funkciji koja im je namijenjena.

Obzirom na iskustvo u ostalim gradovima moramo reći kako odgovorno tvrdimo da je zaista odgovornost na ne postupanju policije koja nije obraćala pozornost na sve češće korištenje autobusnih stajališta u svrhu parkiranja vozila.

Da je policija djelovala preventivno, pa i represivno prema neodgovornim vozačima danas ne bi nitko od putnika bio ugrožen prilikom ulaska ili izlaska iz autobusa, a vozači autobusa bili bi sigurniji na svom radnom mjestu.

Primjeri iz drugih gradova jasno nam pokazuju kako izgleda obavljanje gradskog prijevoza putnika kada se postupa po pravilima koja bi trebala biti ista u svim gradovima. Ne možemo se oteti dojmu i ne pitati se treba li još netko stradati da bi se uveo red, da bi se počela poštivati pravila - kazao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskih vozača.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok