Čovjek na dnu Crvenog jezera! Fantastično. Frederic Swierczynski, poznati francuski ronilac, zaronio je do njegova dna na trenutačnoj dubini od 245 metara.

Nije to njegov osobni rekord koji iznosi 270 metara, no, na žalost, dubina vode u jezeru bitno je smanjena zbog malih količina oborina tijekom ove zime. Piše Slobodna Dalmacija.

Imotsko Crveno jezero, jedna od najdubljih kraških vodenih jama na svijetu, s vodostajem i do 330 metara, nakon obilnijih oborina, više nije misterij. Bio je to tisućama godina od njegova postanka, bio je to i s prvim ljudskim bićima koji su živjeli u Imotskom i njegovu okružju. Sve tajne tog predivnog spomenika prirode razotkrivene su u subotu oko 12 sati i 20 minuta, kada je njegovo dno dotaknula ljudska noga. Sve je snimljeno i dokumentirano.

Ovim pothvatom ostvario se i san poznatog imotskog znanstvenika dr. Josipa Roglića koji je još tamo davnih pedesetih godina prošlog stoljeća prvi s konopcima i starim spravama izmjerio dubinu Crvenog jezera. Zaron je počeo točno u 11.56 sati, iako je bio planiran između devet i deset sati izjutra u subotu, a ulazak Frederica u vodu popraćen je gromoglasnim pljeskom mnoštva znatiželjnika koji su se natiskali što na glavnoj vidilici jezera, što po okolnim strmim i opasnim litica, riskirajući i svoju osobnu sigurnost kako bi bili dio povijesti, koja se pisala u Imotskom.

Neki manji tehnički problemi odgodili su Fredericov ulazak u vodu jezera, čija je temperatura na površini bila oko petnaest stupnjeva. Probni zaron u petak do 150 metara dubine bio je, po riječima francuskog ronioca, klasični trening. Do dubine od dvadeset metara voda je bila mutna, da bio onda postala kristalno čista. Njezina temperatura na površini iznosila je 15 stupnjeva pa onda sve do dna devet stupnjeva. Ustanovljeno je to pomoću preciznih mjerenja posebnim napravama koje su već davno postavljene u jezeru.

- Nevjerojatno je mnogo sitnih riba, golema jata (autohtona gaovica) - izjavio nam je Frederic prije glavnog zarona.

Ribu praktički godinama nitko ne izlovljava pa se toliko namnožila da u jatima ima i po nekoliko stotina jedinki.

- U petak i subotu ujutro znanstveni dio ekipe postavio je šesnaest vrša, parangal i mrežu na različitim dubinama. Cilj je bio utvrditi koji sve organizmi žive u Crvenom jezeru i na kojoj dubini. Također, uzimani su i uzorci sedimenta, spužvi i vode.

Vjerujemo da će se nakon ovih rezultata i analiza znati puno više o živom svijetu Crvenog jezera. Novinarska ekipa koja radi dokumentarac u trajanju od pedeset i dvije minute o ovom događaju predočit će javnosti prvi put spektakularne snimke s dna jezera - rekao nam je Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, jedan od organizatora ovoga spektakla.

A cijeli ovaj povijesni događaj svoj početak imao je prije otprilike šest mjeseci kada je Frederic Swierczynski jednom banuo u Imotski, očito dobro upoznat s misterijem Crvenog jezera. Luka Kolovrat iz Turističke zajednice grada i Ante Fedor Kukavica iz Gorske službe spašavanja i ronilačkog kluba "Crveno jezero" bili su mu dovoljno sugestivni da uz razgledavanje fascinantnog jezera odluči i dotaknuti njegovo dno. A onda su počele pripreme.

- Umnogome mi je pomogao i ured Turističke zajednice Hrvatske u Francuskoj, da ne govorimo o ovim dragim momcima iz organizacijske skupine koji su pripremili sve da se realizira zaron. Ronio sam u mnogim vodama širom svijeta, ali me je Crveno jezero potpuno okupiralo - rekao nam je Frederic.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok