Ukrajinskim vojnicima na Krimu u utorak je dozvoljeno korištenje oružja, nakon napada na jednu postrojbu u Simferopolju u kojem je jedan vojnik izgubio život, objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

'Da bi zaštitili živote naših vojnika, ukrajinskim vojnim postrojbama na Krimu dozvoljena je upotreba oružja', priopćilo je ministarstvo.

Do sad su ukrajinski vojnici bili upozoreni da ne odgovaraju na provokacije ruskih snaga, koje su prije dva tjedna zauzele Krim.

Prema ministarstvu, vojnik je ubijen vatrenim oružjem tijekom napad njegove postrojbe u Simferopolju, jedan časnik je ranjen u vrat i ruku, a trećem vojniku palicom je ozlijeđena glava i noga.

Napadači su nosili uniforme ruske vojske i bili naoružani automatskim puškama i snajperom, prema priopćenju.

'Ruski predsjednik Vladimir Putin je osobno odgovoran za prolivenu krv ukrajinskih vojnika', rekao je privremeni predsjednik Oleksander Turčinov.

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u utorak da bi mogući upad Rusije na istok Ukrajine predstavljao skandalozan čin i povezao je sadašnju krizu s Moskvom s vremenom koje je prethodilo Drugom svjetskom ratu.

Kerry je u govoru studentima u State Departmentu rekao da ne može zamisliti tako skandalozan čin u današnjem svijetu i da on predstavlja veliki izazov međunarodnoj zajednici.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok