Povrh električnog, mladi automobilski izumitelj Mate Rimac iz Svete Nedelje kod Samobora dobiva još jedan pogon za buduću serijsku proizvodnju svojih inovativnih prometala: onaj kineski.

Veliki holding “Sinocop Resources” prijavio je, naime, burzi u Hong Kongu kako uskoro namjerava preuzeti 10 posto udjela u Rimčevoj kompaniji. Uskoro slijedi i due diligance tvrtke, a visina ulaganja će, po kuloarskim najavama, za početak iznositi 7 milijuna eura.

U kompaniji “Rimac Automobili“ nisu nam mogli ni potvrditi ni demantirati ovaj podatak, pravdajući se klauzulom o tajnosti dok posao ne bude i službeno okončan. No, za svibanj znakovito najavljuju veliku prezentaciju novih poslovnih projekata, očito potpomognutih dobrim vijestima o unosnoj dokapitalizaciji.

Pokaže li se istinitim, ovo će biti drugo strateško ulaganje u Rimčevu tvrtku u relativno kratkom roku: prije samo par mjeseci suvlasnik im je postao kolumbijski naftni magnat Frank Kanayet Yepes, tamošnji uvoznik Ferrarija i Maseratija.

Ulazak kineskih “Sinocop Resourcesa“ u vlasničku strukturu nije prvi niti jedini Rimčev posao s Kinezima. U suradnji s kineskim “Qorosem” 26-godišnji hrvatski inovator nedavno je proizveo električni dvokotač, svojevrsni mutant između bicikla i motocikla s nevjerojatnim voznim performansama, koji je službeno prezentiran na ovogodišnjem sajmu Geneva Motor Show.

Pouzdan partner

EBIQUE je spojen na Qoros Qloud sustav preko 3G mreže, razvija maksimalnu brzinu od 65 km/h i ima domet od 120 kilometara bez pedaliranja. U potpunosti je proizveden u Hrvatskoj, a u razvoju i proizvodnji participirao je i tim iz kineskog “Qorosa”. Suradnja s njima bila je prvi jasan znak da su svjetske tvrtke počele prepoznavati kompaniju mladog hrvatskog inovatora kao pouzdanog partnera za najzahtjevnije projekte.

Rimac je svakako najpoznatiji po modelu Concept One, ponajbržeg električnog automobila na svijetu (dostiže 300 km/h). Concept One je ujedno i prvi automobil koji je Hrvatska kao država osmislila, proizvela i izvezla otkako postoji, no javnost je prema njemu još uvijek poslovično skeptična jer je riječ o izuzetno skupoj električnoj jurilici, a ne o uobičajenom malom gradskom autu na struju. Rimac je na sajmu u Monaku najavio kako će proizvesti 88 komada Concept Onea, a cijena mu je 980 tisuća dolara, odnosno 742.000 eura.

Snimio ga i CNN

Concept One se, međutim, ipak pomalo kupuje, što je u hrvatskim proizvodnim uvjetima vrhunaravni uspjeh: naručuju ga uglavnom jako bogati ljudi - ruski biznismeni, saudijski bogataši, članovi kraljevskih obitelji, kolekcionari automobila... Priču o ovom autu i inovatoru Mati Rimcu nedavno je snimio i američki CNN.

“Rimac Automobili“ sada zapošljavaju 20 ljudi. Rok proizvodnje jednog automobila im je u prosjeku četiri mjeseca, što će ulazak novog strateškog partnera sigurno ubrzati.

Planovi za masovniju proizvodnju cjenovno pristupačnijih automobila u Svetoj Nedelji zasad nisu odveć realni, jer to iziskuje ogromna ulaganja u tvornicu, robote i složenu automatizaciju, no pred Matom Rimcem dug je put. “Rimac Automobili” nedavno su predstavili i svoj novi elektromotor, vrh svjetske ponude, koji je u odnosu na prethodni 45 posto lakši, a donosi 23, 5 posto više snage.

U trenutku kad hrvatska država počinje subvencionirati kupnju električnih automobila, s nezanemarivim iznosima do čak 70 tisuća kuna, mladog kreativca u vlastitom dvorištu više neće moći lako preskakati.

Brz i lagan

Concept One ima četiri električna motora koji razvijaju kombiniranu snagu od 1088 KS (800 kW) i 3800 Nm okretnog momenta. Teži samo 1650 kg, od 0-100 km/h stiže za 2,8 sekunde, te postiže najveću brzinu od 305 km/h (190 mph). Zanimljiva je i činjenica kako ova jurilica može s jednim punjenjem prevaliti otprilike 600 km.

Otac Ivan suvlasnik Hajduka

Relativno je malo poznato da je Matin otac poduzetnik Ivan Rimac, najveći pojedinačni dioničar Hajduka. Ovaj Livnjak svojedobno je uložio čak 11 milijuna kuna u dionice “bilih“.

USKOK ga je svojedobno uhitio i optužio zbog sumnji da je bio uključen u malverzacije sa zemljištem u općini Sibinj kod Slavonskog Broda, zajedno s generalom Mladenom Kruljcem, Zdravkom Sočkovićem i Ivicom Batinićem. Suđenje još traje.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok