Lažima je izvlačio novac od punca i punice, nisam to više mogao trpjeti, pukao sam, rekao je David iz BiH. Njega i suprugu optužnica tereti da su namamili lažnog svećenika Jandru Dalića u stan u Zagrebu.

Lažima je izvlačio novac od punca i punice, nisam to više mogao trpjeti, jednostavno sam pukao, rekao nam je David K. (31) iz BiH. Pšu 24sata.hr.

Njega i suprugu Marijanu M. (29) optužnica je teretila da su u studenom 2014. godine oko 22 sata namamili lažnog svećenika Jandru Dalića u stan njezinih roditelja u Zagrebu. Čim je na Marijanin poziv ušao u stan, David ga je nekoliko puta udario šakom u glavu, a potom dohvatio plastičnu igračku i njome ga udarao po glavi dok nije prokrvario.

Uzeo mu je crni ruksak, aktovku u kojoj su bili njegovi dokumenti i crkvene potvrde, 300-500 malih religioznih sličica, 4-5 rokovnika, bočicu s maslinovim uljem i bijeli habit, poput onog koji nose svećenici.

Osim toga, uzeo mu je i okopojasnu torbicu s novčanikom u kojem je bilo oko 160 eura, zlatni kalež i piticu, osobnu iskaznicu, veći srebrni prsten i dva mobitela, Samsung i Nokiju. Potom ga je David udario nogom u guzicu i izbacio na ulicu te mu zaprijetio da se više ne vraća u Zagreb.

- Iako smatraju da nisu počinili (ne)djelo, zbog ekonomičnosti postupka i nemogućnosti države da dođe do oštećenika, kao i troškova zbog putovanja na sud, oni su odlučili nagoditi se i priznati krivnju - rekao je odvjetnik Gordan Vuletić.

Naime, supružnici su posljednje dvije godine na svako ročište putovali iz Munchena, gdje sad žive, dok se Dalić na sudu nije pojavio nijednom. Nakon priznanja oboje su nepravomoćno osuđeni na uvjetne kazne, pa tako David neće u zatvor na godinu dana ako u tri godine ne počini drugo kazneno djelo, a Marijana ne smije prekršiti zakon sljedeće dvije godine. U svojoj obrani David je objasnio da je istukao Dalića jer je prevarant koji je njegovoj izvanbračnoj supruzi lagao da je svećenik, Isusovac, agent iz Vatikana, egzorcist i slično.

- Njezina obitelj ga je hranila i davala mu novac, a on joj je napunio glavu pričama da živi u grijehu, pa me nakon deset godina veze izbacila iz stana - pravdao se David tužiteljima.

Zagrebačka nadbiskupija još je u kolovozu 2009. godine priopćila da tzv. brat Andrej, kako se Dalić voli predstavljati, “nema nikakve službene veze s Katoličkom crkvom”.

- Radi se o lažnom i samoprozvanom takozvanom predstavniku Crkve, koji od Crkve nema nikakav mandat za naviještanje i blagoslivljanje - izvijestili su.

Jandre se u bijeloj halji pojavljivao u više gradova, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Šibeniku, a u Trstu je osuđen jer je prodavao blagoslove za 20 eura.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok