Na Balkanu će, prije ili kasnije, doći do mijenjanja granica, izjavio je bivši zamjenik šefa CIA za Balkan Steven Mayer.

Nove granice će najvjerojatnije biti povučene u Makedoniji, ali i na Kosovu, kaže Mayer. Smatra, da Europska unija nema rješenje za Balkan, a da Sjedinjene Države Balkan više ne zanimaju previše.

Govoreći o situaciju u regiji u intervjuu za Novosti, on kaže kako je BiH danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kojem trenutku u prošlosti.

"Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u ozbiljnom propadanju već mjesecima. U isto vrijeme, EU nema odgovore na pitanja koja muče Balkan" - kaže Mayer.

Ističe kako eventualna promjena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali to ne bi imalo podršku SAD.

"Ipak, važno je imati na umu da Washington više nije previše zainteresiran za Balkan. Trumpova administracija neće posebno reagirati ako se ove promjene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, recimo, Crna Gora došla do neovisnosti" - kaže politički analitičar.

Na pitanje kakva sudbina očekuje Makedoniju, Mayer odgovara da ako Crna Gora i Kosovo mogu tvrditi neovisnost, smanjena Makedonija bi mogla također.

"Ali, to možda nije najbolji pravac djelovanja za tu manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro i da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom", kaže Mayer.

Na pitanje kako bi američka administracija reagirala u slučaju formiranja tzv. vojske Kosova, on kaže da američka vlada nije naklonjena tome, ali da se to može lako promijeniti. Prema njegovim riječima, ta vojska, ako bi bila formirana, dodala bi još jedan zapaljivi element u situaciji koja je nestabilna. To se posebno odnosi na opasnost od mogućih sukoba na sjeveru Kosova, dodao je on.

Govoreći o situaciji o BiH, Mayer kaže da bi ona, nakon odbacivanja tužbe protiv Srbije mogla postati nestabilnija. "Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi zadovoljni. Ovo posebno otežava odnos između Federacije i Republike Srpske" - smatra Mayer. Dodaje kako će biti teško ostvariti bolje odnose između Republike Srpske i Washingtona.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet