Sredinom osamdesetih godina Jugoslaviji je osnovano 'tijelo' koje se bavilo susretima pilota tadašnje JNA sa NLO.

Na ovaj potez bili su primorani jer su se avioni JNA vrlo često susretali na nebu sa letećim objektima čiju strukturu i brzine koje su postizali nisu znali objasniti.

Ovako, u ispovijesti za Večernje novosti govori pukovnik u penziji Suad Hamzić, legendarni pilot nekadašnje vojske. Ovaj rođeni Sarajlija, otkrivajući pilotske priče koje ostavljaju bez daha, tvrdi da je osobno imao tri bliska susreta sa "letećim tanjurima".

- Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. kolovoza 1970. godine, kada sam u dvosjedu Mig 21 s pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom letjelicom iznad Plaškog - priča pukovnik Hamzić.

- Poslani smo na osnovu uzbune Radarskog centra i vrlo brzo smo stigli u vizualni kontakt s objektom, veoma velikim, koji je isijavao svjetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvučnom brzinom, ali nikako mu nismo mogli ocjeniti visinu. Procjenjivao sam da je negdje na 22.000 metara. U jednom trenutku objekt koji je lebdio i koji smo gledali ubrzao je i nestao. Izgubio se i s radara.

Hamzić dodaje da je nekoliko mjeseci kasnije sličan objekt lebdio iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način. Početkom 1974. u noćnom letu na maršruti od Karlovca do Duge Rese, također nakon radarskog upozorenja sa zemlje, naš sugovornik, kako kaže, proletio je pored svjetlećeg NLO-a.

Hamzić dodaje da piloti ne vole pričati o ovim susretima jer se događalo da "ispadaju ludi".

Hamzić je, inače, svoje iskustvo pretočio u knjigu "Letačke priče" i kaže da je zahvaljujući "Titovoj vojnoj pilotskoj školi" ostvario mnoge ljubavi i ambicije.

Letio je svim tipovima aviona kojima je raspolagala JNA do 1990. Bio je vojni ataše u Turskoj, naš pilot koji je testirao avione u SAD-u...

Otišao je 1993. u penziju poručivši kolegama: "S vama više ne mogu, a protiv vas neću!" Brozovu sliku i danas nosi sa sobom, a u domu u Beogradu, kazaljke njegovog kućnog sata stoje na 15.05, a datum je 4. svibnja1980., dan kada je maršal umro, pišu Večernje novosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok