Nekoliko serija mliječne hranu za dojenčad Novalac CC i  Novalac 1 preventivno je s tržišta opozvala tvrtka Medis, hrvatski distributer proizvoda Novalac, proizvođača UP Medi-Europa SA, podrijetlom iz Francuske.

Povučene su sljedeće serije: Novalac CC, 400g, serija 45405, rok upotrebe 23/09/2018;  Novalac 1, 400g, serija 9827622, rok upotrebe 22/08/2019;  Novalac 1, 400g, serija 9827623, rok upotrebe 22/08/2019; · Novalac 1, 400g, serija 9903524, rok upotrebe 24/09/2019, izvijestila je tvrtka Medis. Kako razlog opoziva naveden je moguć neprimjeren sadržaj estera masnih kiselina (3-MCPD, glicidil ester) koji je utvrđen u analizi.

Esteri masnih kiselina nastaju u proizvodnji biljnih masti i ulja te su prisutni u gotovo svim termički obrađenim namirnicama koje sadrže biljne masti, između ostaloga i u mliječnoj hrani za dojenčad.

Biljna ulja prisutna su u mliječnoj hrani za dojenčad jer su, kako se navodi, najsličnija masnoći u majčinom mlijeku.

"Prehrambena industrija, Svjetska zdravstvena organizacija, Europska agencija za sigurnost hrane i druge institucije koje se bave proizvodnjom hrane i njezinom regulacijom već desetljećima proučavaju utjecaj tih spojeva na ljudsko zdravlje, ali o tome nemaju jedinstveno mišljenje.

Kako bi se isključile bilo kakve moguće negativne posljedice za zdravlje, savjetujemo da kupci ne upotrebljavaju proizvode gore navedenih serija", stoji u priopćenju iz Medisa.

Kupci mogu vratiti proizvode spomenutih proizvodnih serija u ljekarnu i dobit će povrat novca, dodaje se na kraju priopćenja. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije svijet