Već je prošlo 11 dana otkako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu od suca istrage prijedlogom zatražilo da se Milivoju Utrobičiću (44), zvanom Mile Mesar, iz Slimena pokraj Makarske, odredi istražni zatvor.

No, odluke o tome još nema, a ni ročište nije održano, iako je bilo zakazano za ponedjeljak. Piše Slobodna Dalmacija.

A razlog neodržavanja je neuredna dostava, pa je istražna sutkinja novu sjednicu na kojoj će se odlučivati o tome hoće li Utrobičić završiti iza rešetaka zakazala za srijedu. ODO traži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Držao ga kao roba

Podsjetimo, ODO Split je protiv Mile Mesara otvorilo istragu zbog novog slučaja trgovine ljudima. Na svojem imanju u Slimenu je u ožujku ove godine, obećavajući mu bolje radne uvjete nego što su stvarno bili, protiv njegove volje držao državljanina BiH kao radnika, a kad je on htio otići, prijetio mu je i nije mu dao njegovu putnu ispravu.

Nesretni je čovjek, navodi se u kaznenoj prijavi, radio po 15 sati dnevno, hranio se samo mesom iz ilegalne klaonice koje nije bilo veterinarski pregledano, a na kraju je pobjegao i pješice došao do graničnog prijelaza, gdje je obavijestio policiju.

Pri pretrazi imanja policija je zatekla još jednog radnika iz BiH, koji je počeo bježati, a pronašli su i 25 komada streljiva kalibra 9 mm. No, Milu tada nisu našli.

– Mojeg je klijenta uhitila policija i pustila ga na slobodu, a potom je ispitan i u ODO-u, gdje je dao obranu, odnosno negirao djelo za koje ga se tereti. Tada nitko nije predlagao istražni zatvor niti neku drugu mjeru, pa smatram da nije bilo nikakvog ograničenja slobode kretanja.

Moj je klijent, a to znam preko njegove supruge jer nemam s njim direktan kontakt, na službenom putu. Smatram da je neobično da se toliko vremena nakon uhićenja i ispitivanja sad odjednom traži određivanje istražnog zatvora. To je raritet! – komentirao nam je Marijo Vuković, odvjetnik Milivoja Utrobičića.

Zanimljivo je da u Zakonu o kaznenom postupku jasno piše da se sjednica vijeća koje odlučuje o istražnom zatvoru može održati i ako okrivljenik ili branitelj nije uredno primio poziv zbog toga što je promijenio boravište ne obavijestivši sud o tome ili jer mu dostava nije bila moguća zbog njegove nedostupnosti.

Pokušali smo na splitskom sudu doznati zbog kojeg je razloga dostava poziva neuredna i zašto sjednica nije održana i bez Milivojeve nazočnosti, no nismo uspjeli dobiti odgovor na to pitanje.

Niz osuđujućih presuda

Mile Mesar, inače, ima poprilično dugu evidenciju osuđujućih presuda u posljednjih 20-ak godina. Tako je 11 puta bio pravomoćno osuđen zbog raznih kaznenih djela. Od toga je u četiri slučaja dobio nešto više od pet godina bezuvjetnog zatvora, a u ostalim je predmetima dobivao uvjetne kazne zatvora.

Trenutno se na Općinskom sudu u Splitu protiv njega vodi više kaznenih postupaka, a u dva su donesene nepravomoćne presude kojima je osuđen na zatvorske kazne. Dva postupka još su u tijeku, i to zbog zlouporabe droga i proizvodnje i stavljanja u promet proizvoda štetnih za ljudsko zdravlje.

Nije mu ovo ni prvi put da ga se istražuje i prijavljuje zbog trgovine ljudima, odnosno držanja "robova", a u tijeku mu je i pred Županijskim sudom u Splitu suđenje po optužnici USKOK-a za pljačke mjenjačnica u Baškoj Vodi, šverc više od tone i pol mesa bez papira te za preprodaju raznih ukradenih predmeta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok