Godinu dana nakon otvaranja pape Franje prema zajednicama nekih rastavljenih koji su se ponovno vjenčali, četvorica konzervativnih kardinala je ponovo uputila pismo kojim upozoravaju na povredu jedinstva Katoličke Crkve.

"Ono što je grijeh u Poljskoj, ispravno je u Njemačkoj, ono što je zabranjeno u nadbiskupiji Philadelphije, dozvoljeno je na Malti, itd.", buni se u tom pismu monsignor Carlo Vaffarra, koji s još trojicom zaštitnika tisućljetne dogme, Raymondom Burkom, Walterom Brandmuellerom i Joachimom Meisnerom potpisuje to pismo.

Napisano 25. travnja, pismo je predano Papi početkom svibnja, ali nisu dobili odgovor, pa su ga kardinali odlučili objaviti, izvještava Sandro Magister stručnjak za Vatikan i konzervativac koji je često vrlo kritičan prema Papi. On je u utorak objavio pismo na web stranici talijanskog časopisa L'Espresso.

U jesen su ta četvorica kardinala već poslala pismo Papi optuživši ga je je unio zbrku i uzalud zahtijevajući odgovor na njihove sumnje u preporuke o obitelji, objavljene u travnju.

U tom tekstu argentinski papa tvrdi da je želio otvoriti crkvu vjernicima u nereguliranoj situaciji, poput rastavljenih koji su se civilno ponovo vjenčali, koji u nekim slučajevima mogu primiti pričest. Odabir je na biskupima, što je izazvalo lokalne neujednačenosti.

Četvorica kardinala drže da je katolički brak nerazrješiv i svaki odnos s novim supružnikom predstavlja smrtni grijeh preljuba.

Oni se bune protiv "pristupa Svetoj Euharistiji onih koji objektivno i javno žive u teškom grijehu i u njemu namjeravaju ostati, ali i protiv koncepcije moralne savjesti suprotne tradiciji Crkve.

Četvorica kardinala govore o teškoj situaciji, u kojoj se brojne kršćanske zajednice dijele i traže ponovo od Pape audijenciju. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok