Usporedba ponude inozemnih agencija za ljetovanja u Europi i na Mediteranu, sličnog tipa hotela i ponude:

Hotel Bretanide, Brač, prvi tjedan srpnja, all inclusive, 1179 eura.

Hotel Perla, Bugarska, polupansion - 412 eura.

Hotel Vista Sol, Egipat, all inclusive, 536 eura.

Tako ovih dana izgledaju izlozi turističkih agencija u Bratislavi na kojima se reklamiraju ponude za godišnje odmore diljem europskih i drugih turističkih destinacija.

Ono što prvo upada u oči je golem nesrazmjer cijena ljetovanja na Jadranu i na drugim popularnim destinacijama, a Hrvatska je na ovom konkretnom primjeru cjenovno u rangu čak i dalekih destinacija poput Dominikanske Republike (tamo je all inclusive uslugu na bazi sedam noći u hotelu sa 4 zvjezdice moguće dobiti za samo 100 eura više nego u Hrvatskoj).

Nije zbog terorizma

U redu - sigurno stoji i ona da “nema ljepše i bolje od Jadrana”, ali situacija na tržištu dovela je do toga da se za cijenu jednog ljetovanja u Hrvatskoj danas mogu dobiti dva aranžmana u Bugarskoj ili Turskoj. Istraživanje koje je Jutarnji list proveo tijekom posljednjih nekoliko dana otkriva da je Hrvatska cjenovno trenutačno jedna od najskupljih europskih destinacija, i to čak u usporedbi s lokacijama koje nisu nastradale zbog terorističkih napada.

Da bismo došli do ove računice, pregledali smo aktualne ponude Neckermanna odnosno Thomas Cooka i TUI-ja, a pregledavali smo uglavnom ponude koje trenutačno imaju oglašene u Slovačkoj i Češkoj.

U apsolutnim iznosima cijene variraju ovisno o touroperatoru i tržištu na kojem se prodaju, ali u svim varijantama koje smo provjerili, ponude ljetovanja u Hrvatskoj spadaju u najskuplju ili drugu najskuplju varijantu, uglavnom u konkurenciji sa Španjolskom odnosno Portugalom.

Kako bi cijene bile što realnije uspoređene, pregledavali smo isključivo ponude za hotele sa 4 zvjezdice i all inclusive aranžmanom, a rezultat je pokazao da Hrvatska na češkom tržištu u pravilu za tjedan dana ljetovanja postiže prosječne cijene od 800 do 900 eura.

Manjak hotela

Pritom je važno napomenuti da je gotovo isključivo riječ o ponudama ljetovanja u rujnu, s obzirom na to da je top sezona više-manje rasprodana, ali i u toj posezoni Hrvatska na češkom tržištu postiže znatno više cijene od Grčke, za koju Česi izdvajaju oko 650 eura ili Maltu na kojoj prosječno mogu ljetovati po iznosima od 620 do 700 eura u all inclusive aranžmanu.

Na češkom tržištu više cijene od Hrvatske eventualno postižu resorti u Španjolskoj (češki TUI Španjolsku prosječno cijeni na oko 920 eura), ali ovdje ulaze i ponude za mjesec srpanj, što zapravo španjolsku ponudu čini nešto povoljnijom.

Na slovačkom tržištu Hrvatska je praktično najskuplja destinacija u ovoj varijanti, pa tako Slovaci u prosjeku za tjedan dana all inclusive aranžmana za našu zemlju izdvajaju tisuću eura, dok u Španjolsku putuju za 850, u Portugal za 880, Maltu za 780 eura, a najjeftinija im je Turska s prosječnih 450 eura, piše Jutarnji list.

Kako pojašnjava Sanja Čižmar iz HD Consultinga, praksa pokazuje da Hrvatska u svojoj ponudi nije bitno skuplja od zapadnih zemalja Mediterana poput Francuske ili Italije, ali bolju cijenu postiže u odnosu na istočni i južni Mediteran, i to zbog drukčijeg turističkog proizvoda, ali i cijene rada te namirnica.

Sigurna zemlja

- Kako je naš ključni proizvod sunce i more, u Hrvatskoj se događa visoka sezonalnost i jako visoka razina potražnje u ljetnim mjesecima, što dovodi i do viših cijena. One posljednjih godina uglavnom rastu na razini inflacije, osim u slučajevima hotela koji su investiranjem unapređivali svoju ponudu. Kod takvih, cijene znaju rasti godišnje i na razini od 10 posto - pojašnjava Čižmar i dodaje kako se tržišni prospekt čini dobrim, kako zbog sigurnosti zemlje, tako i zbog činjenice da je Hrvatska sve više prepoznata kao sigurna destinacija.

Naravno, na iznos cijena u Hrvatskoj svakako utječe i činjenica da patimo od kroničnog nedostatka hotelskog smještaja, posebno u visokim kategorijama s obzirom na to da cijela Hrvatska, prema službenim podacima, trenutačno ima oko 164 tisuće ležajeva u hotelima u odnosu na 500 tisuća u privatnom smještaju.

- Kad je u pitanju naš hotelski smještaj, cijela Hrvatska na razini je dijela turske Antalije, što znači da je pritisak na kapacitete tako jak da se oni cjenovno mogu znatno bolje pozicionirati. Dodatno, htjeli si mi to priznati ili ne, Hrvatska je uglavnom još neotkrivena destinacija - ispričao je za Jutarnji izvor iz jedne velike domaće hotelske kompanije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok