Bliži se osam godina od početka ekonomske krize u Americi, od koje je sve i počelo. Analitičari se boje da bi oporavak još mogao potrajati, ako ikad završi.

Sve ih se više, naime, pribojava nove krize, a razlozi bi mogli biti slični kao i prošli put, piše jutarnji.hr.

Već postoji fraza na Wall Streetu koja kaže da "gospodarski oporavak obično ne umire od starosti." Naprotiv, oni su najčešće rezultat djelotvorne politike središnje banke u smjeru usporavanja pregrijane ekonomije.

Novi izvještaj udruženja Bank of International Settlements, kojeg čini 60 pripadnika središnjih banki iz cijelog svijeta, najavljuje da bi glavni uzrok iduće velike recesije mogao biti sličan kao prošli - financijski "cycle bust".

Kad je dobro, pretjeruje se - a kad krene loše, kasno je za popravke

Da pojasnimo uz pomoć objašnjenja s Investopedije, u ekonomiji postoje izrazi "boom" i "bust", a odnose se na vrh i dno poslovnog ciklusa.

Tako je "bum" razdoblje neodržive ekonomske ekspanzije koju karakteriziraju pretjerana ulaganja u pojedinim industrijama. Tijekom razdoblja procvata ('booma'), poduzetnici, tvrtke i investitori imaju tendenciju stvaranja klastera sličnih pogrešaka u svojim ekonomskim predviđanjima. To u prijevodu znači da su previše optimistični oko budućnosti pa previše ulažu jer im je "trenutačno dobro".

S druge strane postoji razdoblje "boosta", koje započinje kada ti akteri prepoznaju svoje pogreške i vraćaju ulaganja i proizvodnju, čime često stvore recesiju.

Pedro Nicolaci da Costa za Business Insider analizira spomenuti izvještaj stručnjaka iz središnjih banki, koje ukazuje na premali rast plaća kao jedan od ključnih faktora povratka krize.

- Iako se ne može isključiti širenje inflacije, ona možda neće biti glavni čimbenik koji prijeti u kratkom roku - stoji u izvješću.

Ipak, dužnosnici FED-a su usredotočeni na mogućnost pregrijavanja ekonomije, jer ove godine nastavljaju povećavati kamatne stope unatoč znakovima da se inflacija zapravo kreće dalje, ispod cilja središnje banke od 2 posto.

Predsjednik Feda u New Yorku William Dudley zabrinut je da bi se stopa nezaposlenosti mogla srušiti ako Fed ne pooštri monetarne uvjete, što dovodi do nepredviđene inflacije koja središnju banku tjera na brže povećanje stope.

Izvješće ukazuje na premali rast plaća, dijelom zbog globalizacije radne snage i povećane automatizacije kao ključnih čimbenika u sprječavanju inflacije.

Recesija iz ranih 1990-tih pokazivala je sličan uzorak. Podsjećaju i na početak zadnje krize (2007. - 2009.) koja je krenula s tržištem nekretnina, a uskoro se proširila na banke. Inače, o toj krizi je snimljen i film "The Big Short", koji izvrsno objašnjava kako je sve počelo, pa ga preporučujemo za gledanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok