Od subote, 1. srpnja, na snagu stupaju nove, 10 posto više cijene cestarine na dionicama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC).

Radi se o sezonskom povećanju cijena koje će biti na snazi do 30. rujna, a ono ne uključuje teretne prijevoznike i autobuse, najavio je to još u ožujku ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Povećanje cestarina dio je programa poslovnog i financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, čiji ukupni dug premašuje 5,2 milijarde eura. U ovoj godini cestarskim tvrtkama, odnosno HAC-u, Hrvatskim cestama i Autocesti Rijeka-Zagreb (ARZ), u ovoj godini na naplatu dolazi 7,8 milijardi kuna, slijedeće 8,2 milijarde, a 2019. godine 9 milijardi kuna.

Odluku o restrukturiranju cestovnog sustava Vlada je donijela sredinom ožujka kad je ministar Butković naglasio da se reforma provodi jer se ne želi ići u prodaju ili monetizaciju autocesta, a povećanje cestarina je jedna od mjera povećanja prihoda cestara.

Prema novim tarifama koje stupaju na snagu u subotu vožnja autocestom osobnim vozilom od Zagreba do Splita umjesto 181 kunu stajat će 199 kuna dok će relacija Zagreb – Rijeka sa 77 kuna poskupjeti na 84. U ljetnoj sezoni će vožnja osobnim vozilom od Zagreba do Lipovca umjesto 128 kuna stajati 144 kune, a relacija Zagreb - Osijek poskupljuje sa 122 na 134 kune.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok