Đakovačka je policija otkrila tko je uzeo torbicu 72-godišnjaka u ugostiteljskom objektu u Đakovu, a u kojoj se nalazilo više od stotinu tisuća kuna, piše Glas Slavonije.

Mladić i djevojka su 25. lipnja u ugostiteljskom objektu u Đakovu pronašli i protupravno prisvojili torbicu s dokumentima i više od stotinu tisuća kuna. Dio novca zadržali su za sebe, dok su dio novca predali 40-godšnjaku i 38-godišnjakinji, koji su znali da novac potječe od kaznenog djela. Tijekom kriminalističkog istraživanja 21-godišnjak i 19-godišnjakinja predali su policajcima nekoliko desetaka tisuća kuna - doznaje Glas Slavonije iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Policija im je pretražila i kuće na području Našica i pritom pronašla još nekoliko tisuća kuna. Prilikom pretrage obiteljskih kuća koje koriste počinitelji na području Našica, policijski službenici pronašli su i uz potvrdu oduzeli nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu u vezi s ovim slučajem slijedi posebno izvješće. Mladić i djevojka prijavljeni su za kazneno djelo utaje, a 40-godišnjak i 38-godišnjakinja za prikrivanje.

Prema Kaznenom zakonu “tko protupravno prisvoji tuđu pokretnu stvar ili imovinsko pravo koje je našao ili do kojih je slučajno došao” kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Međutim, ako je vrijednost utajene stvari ili imovinskog prava velika, počinitelja očekuje zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Tako svatko tko pronađe nečiji novac, a ne vrati ga ili ne preda u policiju, može završiti u zatvoru. Nije, dakle, pametno zadržati pronađeni novac, naročito ako se radi o većim iznosima jer su tada i kazne veće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok