Zbrajaju se štete nakon požara koji je izbio između Omiša i Splita, a u jednom trenu i ušao u grad.

Deseci kuća su izgorjeli, a nastala je i velika materijalna šteta.  O uzrocima požara odmah se počelo spekulirati, a mnogi sumnjaju kako je požar podmetnut, iako premijer, predsjednica i vatrogasni zapovjednici poručuju kako treba pričekati rezultate istrage. Piše Dnevnik.hr.

Za istragu su zaduženi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova i Inspektorata unutarnjih poslova policijskih uprava kao stručna pomoć ekipi za očevid.

Ministarstvo smo pitali koliko je očevida provedeno u ovoj i prošloj godini te za koliko je njih odgovoran ljudski faktor.

Za najviše požara odgovoran je ljudski faktor

"U 2016. godini inspektori za zaštitu od požara sudjelovali su u obavljanju 1061 očevida svih požara, dok su u šest mjeseci 2017. godine sudjelovali u 437 očevida. Najčešći način izazivanja požara, kada se radi o požarima otvorenog prostora u Dalmaciji i priobalju svakako je ljudski faktor, odnosno požari se izazivaju namjerno, iz nehaja i nepažnje te čine približno 80 posto nastanka svih požara", poručuju iz MUP-a.

"Svaki je požar specifičan"

Kažu kako je svaki požar specifičan, a njegov nastanak, trajanje i širenje ovisi o mnogo faktora.

"Zbog toga je utvrđivanje njegovog uzroka vrlo teško i zahtjeva veliko znanje i dugogodišnje iskustvo. Inspektori za zaštitu od požara tom prilikom koriste se standardnim metodama i operativnim postupcima za utvrđivanja uzroka nastanka požara uobičajenim u okružju i drugim državama Europske unije", kažu u MUP-u. Piše Dnevnik.hr

Iz MUP-a ističu kako u suradnji s DUZS-om, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i jedinicama lokalne i područne samouprave redovito provode preventivne postupke i osposobljavanje građana za zaštitu od požara, pogotovo tijekom turističke sezone.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok