Od subote poslijepodne bukti veliki požar na Dinari, na potezu Bitelić - Ravno Vrdovo - Jukića staje, a požar se djelomično proširio i na područje BiH.

Prema vatrogasnim izvješćima gore većinom trava i nisko raslinje, više od 500 hektara površine, a kako nam je kazao Stipe Ančić, zapovjednik DVD-a Sinj, tijekom ponedjeljka na terenu je bilo dvadesetak vatrogasaca s osam vozila iz DVD-ova Sinj, Trilj i Vrlika, te dva kanadera.

- Oko 80 posto požara je pod kontrolom. Kuće, vikendice i štale su obranjene u Jukića stajama, spriječeno je širenje požara prema Vučipolju, Vrdovo je pod kontrolom, no vatra se dijelom proširila prema Vještić gori i prema BiH. Jedan dio terena zahvaćenog požarom je pod minama, pa tamo ne idemo, a dio prema BiH se ne gasi jer je taj dio potpuno planinski, nepristupačan, pa ga ne gase ni kolege iz susjedne države - govori nam Ančić.

No, razmjeri ovog požara puno su veći nego što se čini na prvi pogled. Gori dio Dinarskog gorja s cijelim nizom značajnih staništa biljnih i životinjskih vrsta, uvrštenih u ekološku mrežu Natura 2000. S namjerom da se pravovremeno uključe u obranu te mitske planine, četrdesetak članova HGSS-a još u subotu poslijepodne bilo je spremno izići na teren s tri vozila i brentačama. Ponuda za pomoć išla je preko Centra 112, no na njihovo čuđenje nije ih se pozvalo na gašenje požara. Poučeni dosadašnjim iskustvima svojevoljno nisu htjeli izići na teren, kažu, ne želeći zaobilaziti sustav, no budući da i sami dolaze iz redova planinara, Dinaru itekako dobro poznaju. Konačno, iskustva s požarima dokazali su i proteklih dana na požarištima od Tugara, preko Žrnovnice, do Mravinaca i Strožanca.

- Mi se ne miješamo u posao vatrogasaca, a jedan od naših ponudio je pomoć preko Centra 112. I dalje nudimo našu pomoć ako je potrebna. Nama je stalo do svakog ljudskog života, ljudske imovine, ali i do planina i cijelog biljnog i životinjskog svijeta. Kada izgori neko vozilo onda imate materijalnu štetu u preciznom iznosu, a kada nestanu šume, biljke i životinje kojima je tu stanište, onda je šteta neprocjenjiva. Stoga je naš stav da i planine treba gasiti jer su one nacionalno blago - smatra Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Da je negdje nešto zapelo potvrđuje nam i Dražen Glavina, zapovjednik županijskog JVP-a, kao i šef sinjskog DVD-a Ančić do kojih, kako kažu, nije stigla ponuda HGSS-a, ni osobno ni službeno, a Glavina je, prema pisanju Jutarnjeg lista, od medija čuo da gori.

- Mene osobno nitko nije zvao. Uz vatrogasce požar gase mještani i pčelari. Bilo je informacija u medijima da nedostaje vatrogasaca na terenu, što nije istina. U nedjelju smo poslali 15 ljudi, 5 vozila, 3 firebusa i dva kanadera, a u subotu su letjela 2 kanadera. Neke dijelove nismo mogli ni gasit jer je miniran teren, a ono što i dalje gori je trava od pola metra. HGSS nije osposobljen za gašenje, a ja da sam primio njihov poziv ne mogu ih angažirat i preuzet odgovornost za njih - kaže Ančić.

Na društvenim mrežama dijele se fotografije i informacije kako gori iznad Vrdova, te predjeli Maglaj, Sajmište, Goveđa kosa, prema Jukićima i Katića stajama, te dio prema BiH. Ugožena je bogata flora i fauna dinarskog područja, endemske biljke i životinje. Na području planine Dinare postoji oko 750 biljnih vrsta, od kojih je više od 110 posebno zaštićeno a 55 je endemskih. Nakon rata na Vještić gori konačno se obnovila gusta bukova šuma, koja je sad zahvaćena plamenom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok