Ako na ispovijedi posumnjaju u pedofilsko maltretiranje nekog djeteta, katolički svećenici bi to morali prijaviti vlastima, ili snositi kaznenu odgovornost – jedan je od zaključaka australskoga neovisnoga Kraljevskog povjerenstva koje je četiri godine istraživalo fenomen spolnog zlostavljanja unutar Katoličke crkve u Australiji ispitujući među inima i trećeg čovjeka Rimske kurije, kardinala Georgea Pella.

Zahtjev Kraljevskog povjerenstva nije zakon, ali lako je vjerovati da će to i postati izglasavanjem u Australskom parlamentu. Vatikan zasad nije reagirao, prepuštajući inicijativu mjesnoj Katoličkoj crkvi u Australiji, a ona se tome ogorčeno protivi. Piše Slobodna Dalmacija.

Kanoni su jasni

Svećenik ispovjednik u tom slučaju bi se našao u teškom škripcu, između čekića i nakovnja: ako ne oda ispovjednu tajnu, čeka ga zatvor, a ako je oda, Zakonik kanonskog prava predviđa automatsku sankciju izopćenja iz Katoličke crkve, koju može opozvati samo i jedino papa: "Ispovjednik koji izravno povrijedi sakramentalni pečat upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici; onaj pak koji to učini samo neizravno neka se kazni prema težini kažnjivog djela" – kaže kanon 1388 u prvom paragrafu.

Je li papa Frane u tom pogledu spreman derogirati ili mijenjati Zakonik kanonskog prava i, što je kudikamo važnije, dvotisućgodišnju tradiciju Katoličke crkve? Popusti li Crkva u tome pred sudbenim vlastima neke države, bi li to bila pukotina u nasipu koji bi onda pucao u svim pitanjima i pred svim režimima?

Svećenik je dužan očuvati ispovjednu tajnu i po cijenu vlastitog života. Ako bi ta njegova obaveza pukla – tko bi se ispovijedao? Napokon, i novinari – ako drže do sebe i svog zanata – ne odaju izvor, ako su to obećali, ni pod prijetnjom zatvorske kazne.

Katolički svećenici u nekim zemljama imaju obavezujuću uputu da zločincu sugeriraju, pa i po cijenu uskrate odrješenja, da se prijavi za zločin, da zadovolji i ljudsku pravdu ako apelira na Božju milost. Ali ne smiju ni prijaviti zločin, ni svjedočiti o njemu ako su za nj doznali u sakramentalnoj ispovijedi.

U Irskoj Zakon "Prvo djeca", donesen 2015., obavezuje i katoličke ispovjednike da vlastima iznesu štogod da doznaju ili naslute u pogledu ugrožavanja sigurnosti djeteta. Slično je i u 28 od 50 Sjedinjenih Država Amerike, navodi BBC. Ali podsjeća da je u Louisiani mlada žena tužila i ispovjednika i biskupiju, rekavši da je kao 14-godišnjakinja na ispovijedi rekla da ju je silovao župljanin a da pop nije poduzeo ništa – a državni Vrhovni sud je rekao da nije ni mogao na to biti prisiljen.

U tim državama se razgovor s ispovjednikom ubraja u "privilegirane" komunikacije, poput razgovora s odvjetnikom, koji također ne smije odati tajnu svog klijenta, inače gubi pravo na odvjetničku profesiju.

Australsko Kraljevsko povjerenstvo odiglo je poklopac, pod kojim papazjanija i dalje uredno vri.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok